La guinda del pastís!

Formació europea sobre Intercanvis Juvenils; Participant en la formació Cherry on the Cake (Eslovènia) per a aprendre a promoure la ciutadania activa dels joves a través dels intercanvis juvenils (Programa Erasmus+)

El passat mes de juny, la meua companya Amparo i jo, de l’Ajuntament del Puig (regidoria d’Ocupació i regidoria de Joventut) vam tindre la fortuna de poder formar part de la formació Cherry on the Cake, un training course que ofereix el programa #ErasmusPlus a quasi 2.000 km de distància del nostre poble, en la preciosa localitat de Bled (Eslovènia).

Nosaltres portem treballant en este tipus de projectes del Programa #ErasmusPlus uns 6 anys, tant en Voluntariat Europeu (organització d’enviament i d’acollida) com en Intercanvis Juvenils (organització d’enviament) en països com Bèlgica, Itàlia o este agost passat a França. Al llarg dels anys cada vegada estem més implicades perquè podem palpar els beneficis per als/les joves participants, no només en com milloren les seues competències, aptituds personals, coneixements d’idiomes o sobre el tema dels YE, sinó pel que comporta l’experiència vital i l’aprenentatge personal de compartir un temps i un projecte amb joves vinguts de tots els racons d’Europa.

A través del servei d’enviament NoveTats del Centre Coordinador de Documentació i Informació Juvenil de l’#IVAJ descobrim este curs i mitjançant la plataforma SALTO ens inscrivim, encreuant els dits perquè l’Agència Nacional ens escollira. Optem per Cherry on the cake – Encouraging active citizenship through Youth Exchange (promoure la participació activa a través dels Intercanvis Juvenils) perquè era una gran oportunitat d’aprendre a millorar la qualitat dels Intercanvis Juvenils, aprofundint en el rol i el perfil del capdavanter, en la importància de la participació juvenil i en el concepte de ciutadania europea. L’any pròxim desitgem poder acollir un intercanvi a El Puig i esta era l’oportunitat d’aprendre com fer-ho.

Tota la formació es realitza mitjançant una metodologia participativa i activa, utilitzant eines de l’educació no formal (dinàmiques, rol playing, treball en grup, jocs, energizers…) que ho van fer tan intens com divertit i motivador… vam tornar més implicades i convençudes que mai!

Però l’interessant no és només la formació, ja que vam aprendre d’experiències, bones pràctiques, dubtes i inquietuds compartides amb treballadors de joventut i joves del moviment associatiu de tota Europa. La gran majoria de la zona dels Balcans i països de l’Est, països dels quals teníem poques referències però dels quals vam poder descobrir amb les quals compartim gran quantitat d’inquietuds i motivacions. Poder aprendre amb ells i elles, també dels/les estupends formadors que vam tenir, ha sigut molt inspirador.

Com a resultat, esta experiència ens ha permés fer un pas arrere per a entendre i reflexionar sobre el nostre treball amb #ErasmusPlus, per a intentar entendre el valor real i profund dels intercanvis com a eines de participació i empoderament juvenil, prendre consciència que disposem d’este gran recurs al nostre abast amb el qual podem despertar en els/les joves el sentiment de ciutadania activa i, que hem d’aprofitar-ho.

Us anime al fet que participeu en estes formacions, és una experiència meravellosa i totalment finançada per la UE. Com diu l’eslògan del programa #ErasmusPlus: aconsegueix canviar vides, obrir ments … no només dels/les joves, sinó també la nostra com a treballadors/as de joventut.

Amalia Quiroga
Tècnica de l’Espai Jove, EL PUIG DE SANTA MARÍA
Correu: joventut@elpuig.org

Telèfon i whatsapp: 610 100 767
Facebook: Joventut el Puig

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s