Camp de voluntariat de Bir Lehlu

Fa uns mesos vaig estar en els camps de refugiats sahrauís gràcies a Jarit Asociación Civil i a l’IVAJ i des de llavors seguisc mastegant contrastos, sentiments, injustícies i somriures.

En Tinduf, en el desert d’Algèria, uns 160.000 refugiats sahrauís sobreviuen des de fa més de 40 anys després de la invasió del Marroc en 1975 del Sàhara Occidental.

Ací comence a explicar-vos el nostre viatge.

Els camps de refugiats de Tinduf es divideixen en wilayas que, en un clar manteniment de vincle afectiu, reben noms de ciutats del Sàhara Occidental. La nostra era la de Smara. Sorprèn com malgrat estar lluny de les seues terres han sabut construir un entorn que permeta mantenir la identitat sahrauí. Ens expliquen l’important paper de la dona en aquest aspecte. Són elles les que principalment han alçat els camps i mantingut la cultura sahrauí.

CTblog7

Convivim amb una família sahrauí en cases de tova i jaimas, que és el tipus de casa tradicional. Moltes de les cases no van suportar les greus inundacions de 2015 i les han hagut de tornar a construir. Les temperatures durant el nostre viatge sobrepassen els 30 graus però bromegen dient que en ple estiu no aguantaríem. A l’estiu se superen els 50 graus, la qual cosa converteix el desert en un infern.

Cada vegada que eixim a fer un volt, xiquetes i xiquets ixen al nostre pas. És un assoliment que pràcticament tots d’entre 3 i 12 anys estiguen escolaritzats. Molts d’ells han estat a Espanya gràcies al programa de Vacaciones en Paz, a través del que famílies espanyoles acullen a xiquets sahrauís durant juliol i agost. Sorprèn la importància que té el programa. Em ve a la ment l’infern de l’estiu i la via de fugida que ofereix el programa, a més del que suposa que coneguen una altra realitat i no solament la dels camps, perquè després de més de 40 anys, molts han nascut i tingut fills allí. Açò sí, àdhuc vivint en aqueixes condicions abunden somriures. A Espanya coneixeran una altra realitat però la lliçó de felicitat me la porte jo d’allí.

Amb el transcurs dels dies bromegem sobre una addicció que comencem a notar: el te. És el costum sahrauí per antonomàsia. La tradició marca que han de prendre’s tres: el primer amarg com la vida, el segon dolç com l’amor i el tercer suau com la mort. La forma de fer-ho, que s’inicia amb una tetera bullint entre brases, i el moviment dels gots per a aconseguir l’escuma i el toc adequats, ho converteixen en un vertader ritual. Nosaltres ho bevem a tota hora. És entranyable veure a les famílies reunides entorn del te, creen aqueix vincle familiar que en molts altres llocs s’està perdent.

Dos matins netegem part del camp davant l’absència d’un sistema eficient de recollida de brossa. Treballem en companyia de joves dones sahrauís i d’un dels xicotets de la família. Entre somriures s’escolta “treball en equip”. Més tard dos d’elles em demanen fer-se una foto amb mi. Aquesta vegada l’escenari és arena, arena i més munts d’arena. Hem vingut a les dunes, el desert en la seua esplendor. Els desnivells que formen ens conviden a saltar sobre elles. Enmig del no-res, sense albirar si més no les jaimas, es respira aire de llibertat continguda. Entre riures, fotos i jocs, el sol comença a amagar-se i deixa moments en els quals ens creiem lliures i capaços de tot.

Visitem tallers de pasta, metall, pa, reciclatge, entre uns altres. També veiem xicotets negocis com els de teles de turbants, melfas i daraas, les peces típiques de vestir. En algunes cases hi ha cabres i gallines i Marian fins i tot tenia un xicotet hort on les tomaques es rebel·laven davant la poc fèrtil terra del desert. Estem davant una economia de subsistència en la qual ni les persones que treballen reben sous suficients, sent vital l’ajuda alimentària de les ONG.

Mohamed Moulud és un jove que ens acompanya en diverses visites. Vol donar a conèixer al món com viu un refugiat sahrauí en Tinduf a través de vídeos i fotografies Imagen de un Refugiado.

L’artista sahrauí Mohamed Sulaiman, s’encarrega d’un dels tallers de reciclatge Motif Art Studio & Workshop. Arreplega del camp el que ningú vol per a fer art i coses de molta utilitat. El secret del seu èxit ho atribueix a la necessitat “m’han arribat a oferir ajudes per al que vulga de material, però si dispose de tot perdré l’essència que em permet experimentar i augmentar la meua capacitat d’inventar”. Tant de bo puga ensenyar la seua mentalitat i forma de treballar a molts joves.

Arriba la nit i en la foscor, quan penses que ja no pots trobar més coses que et sorprenguen, els ulls descobreixen el seu camí en un cel replet d’estels. Tracte de fer una foto mental d’aqueix silenci il·luminat. Bellesa i pau.

Aquesta experiència és un intercanvi cultural del que no pots eixir indiferent. La mescla de cultures sense por del desconegut es converteix en un enriquiment que permet créixer i avançar. L’hospitalitat està en l’ADN sahrauí. Allí per poc que tingues tot es comparteix i sempre es preocupen que estigues bé. En aquest sentit m’acorde especialment de Marian, Ba i Bel·la. Tant de bo amb la nostra presència hagen pogut aprendre també una mica de la nostra cultura.

A nivell personal, els somriures i la llum de Babaa, Hussein, Naha, Salamu, Mohamed, Bader i Ayman, els xicotets de la família, són el major regal que he rebut en molt temps. A voltes és necessari sentir que encara queda alguna cosa puro en un món cada dia més artificial.

Gràcies família, shukran poble sahrauí. Com diria un gran de la música espanyola en la seua Lucha de Gigantes, me da miedo la enormidad donde nadie oye SU VOZ. No hi ha millor forma de combatre la por que transmetent la seua història.

Carlos Muñoz Ros
Voluntari del Camp de Voluntariat de Bir Lehlu del 30 de març al 9 d’ abril de 2018

 

1 Comment

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s