Dia de la Joventut: Globalitzem els espais segurs… i la participació Juvenil

El dia 12 d’agost se celebra el Dia Internacional de la Joventut, enguany sota el lema «Espais segurs per a la Joventut» (Save Spaces for Youth), íntimament vinculat a l’Agenda 2030 i a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11, «Ciutats i comunitats sostenibles». Així doncs, en la jornada d’enguany es reivindica la necessitat fonamental que la joventut compte amb espais propis, específics, on poder exercir la pròpia llibertat, i sobretot segurs: des dels espais cívics i culturals, d’oci i temps lliure, on desenvolupar-se plenament i de forma segura i saludable, passant per uns pobles i carrers segurs per a xiques i xics, i el més sostenibles possible, que contribuïsquen al seu benestar i  autonomia; fins a l’habitatge i la vivenda digna destinats a joves, un dels majors obstacles per a la independència de la joventut. La campanya fa referència als espais cívics, els espais públics, i també als espais digitals. Sens dubte, el treball en aquest sentit
fomenta una major participació, compromís social i llibertat de les i els joves arran del món. Per a més informació respecte d’aquesta jornada i del contingut de la campanya podeu consultar els següents enllaços: Save Spaces For Young ONU; UN Youth Day.

Es tracta, doncs, d’una necessitat juvenil mundial, que òbviament també es constata al nostre país, i a la nostra Comunitat Autònoma. Als nostres territoris és habitual trobar joves als parcs i als carrers, cercant un espai on desenvolupar-se i gaudir amb el grup d’iguals, i que puguen sentir com a propi. I cada dia és també més habitual veure joves reproduint el model d’oci i consum adult: joves als bars, pubs, centres comercials… experimentant un oci que principalment gira al voltant del consum, en totes les seues facetes. No obstant això, més enllà de la disponibilitat d’un espai físic, es troba la necessitat de comptar amb espais comuns on desenvolupar-se com a persones, en comunitat, i on aprendre a pensar i analitzar críticament per a, sobretot, saber i
poder participar socialment. Fins i tot al món adult cal millorar i repensar les vies de participació, que actualment solen simplificar-se a una participació “representativa”: la participació entesa com un fet puntual, lineal i acotat en un temps determinat, donant una opinió o emetent un vot en un moment i entorn d’una qüestió concreta.

Des de les Cases de Joventut creiem que la vertadera participació no pot resumir-se a una mera votació. Participar és viure, quotidianament, amb consciència crítica, informació i reflexió. Participar implica analitzar, preguntar-se, informar-se… i criticar, proposar, organitzar-se, planificar, executar prenent i exercint la pròpia responsabilitat, i reflexionar constantment respecte del procés i els resultats per continuar-hi participant. Sabem que socialment cal aprendre a participar, i això no es fa mitjançant un taller o una xerrada, sinó vivenciant-lo diàriament, i particularment, en un grup d’iguals. És per tot això que la nostra feina amb la joventut es basa a generar i gestionar espais físics per a joves, que esdevinguen un entorn de valors, participació i aprenentatge comunitari, sempre des del temps lliure i les activitats lúdiques, tenint com a guia constant el compromís social, la responsabilitat personal i l’educació per a una ciutadania crítica. L’objectiu fonamental de les Cases de Joventut és acompanyar l’adolescència perquè esdevinga protagonista de la seua pròpia vida i oci, contribuir a fer que aprenguen a treballar i organitzar-se com a grup, a conviure pacíficament vivint la diferència amb tolerància, diàleg i respecte, i assajant i experimentant la presa de decisions responsable i reflexionada; tot això mitjançant la co-gestió d’espais físics, generalment públics, entre les i els joves d’un municipi i professionals de l’animació sociocultural.

La joventut necessita espais on aprendre a pensar, a crear, a criticar i proposar, i on provar i desenvolupar les seues pròpies propostes i idees. En aquest “aniversari” de la Joventut, us desitgem que a cada racó del món proliferen els espais juvenils, co-gestionats per joves, perquè es globalitze la participació i la presa en consideració de la joventut mundial com a vertadera protagonista de la seua vida.

Maria Gómez – Voluntària de Cases de Joventut
Imatge destacada creada per freepik

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s