Píndoles informatives. Europa

Arrenquem el segon dia d’InFòrum 2018 amb Núria Rivero, qui porta als i les 120 professionals de Joventut tota la informació relativa al Discover EU:

WhatsApp Image 2018-11-08 at 09.18.30-2
Pot participar qualsevol persona jove de 18 anys, amb nacionalitat europea i compromís de fer-se ambaixador del projecte. Cal inscriure’s en el concurs. La ronda de presentació de candidatures estarà oberta de novembre a desembre, mitjançant el portal de Discover EU.
De cada ambaixador i ambaixadora s’espera que explique les seues experiències a través de les xarxes socials i la seua participació en diferents accions.

Continuem amb Macarena Bataller, tècnic de l’IVAJ. Presenta el nou Cos Europeu de Solidaritat (CES), dirigit a persones joves que facen programes solidaris a la seua Comunitat Autònoma.

WhatsApp Image 2018-11-08 at 09.18.30
No substitueix a Erasmus o qualsevol altre tipus de programa de mobilitat. Són diferents.
El programa de voluntariat dins d’Erasmus s’ha independitzat i és un programa ja pròpiament: pretén la promoció de la solidaritat. Les branques principals són: voluntariat, ocupació i projectes de solidaritat.
El pressupost, per al període 2018-2020, és de 375,6 milions d’euros en total.
Participants, joves de 18 a 30 anys i organitzacions amb segell de qualitat. Les funcions són de suport i acollida.

Com a novetat, a diferència de quan el programa formava part d’Erasmus, la divisió entre voluntariat individual i equips. En el mateix país sol·licitant o en altre. En el cas d’equips, són per a períodes més curts i amb almenys dues persones de diferents països. Són projectes que es repeteixen any rere any i tenen gran impacte sobre l’entorn local on es desenvolupa.

Respecte a l’ocupació, també es dóna al voltant de causes solidàries, com protecció mediambiental o canvi climàtic, per exemple. Les pràctiques, per a joves de 18 a 30 anys, tenen una durada entre 2 i 6 mesos, remunerades i amb contracte d’acord amb la legalitat vigent en el país on es desenvolupa. No substitueix cap lloc de treball. S’ofereix suport lingüístic durant tot el procés.
Els projectes de solidaritat, per a grups de joves com a mínim de cinc persones amb el compromís de portar un canvi en la societat local, amb un membre líder o gestor. No és necessari comptar amb un segell de qualitat, però sí estar inscrits en el portal del CES També es pot fer mitjançant una entitat o associació per a fer gestions per a la participació de joves en estos projectes. No obstant això, els i les joves participants són els protagonistes de l’acció.

És el moment de presentar la nova Carta Europea d’Informació Juvenil i de les pròximes activitats d’ERYICA, a càrrec d’Ángeles Cuenca (IVAJ):
Pretén garantir el dret de les persones joves a una informació completa, fiable i actualitzada. L’anterior carta, aprovada en 1993, s’actualitza amb els principis per a la informació juvenil.

WhatsApp Image 2018-11-08 at 10.13.38
Són: independència, accessibilitat, inclusió, les necessitats com a base, apoderament, participació, ètica, professionalitat i proactivitat.

S’ha llançat una campanya internacional des d’ERYICA, associació de la qual forma part l’IVAJ des de l’any passat, que es perllongarà fins al desembre.

ERYICA ofereix formació per a formadors i per a joves. La finalitat és que els mateixos i les mateixes joves siguen ambaixadors de la informació juvenil, així com la seua creació i què ha de contenir. Un altre recurs és un fullet de bones pràctiques.

Entre les activitats i projectes, destaca Erasmus+ i es proposa crear un grup de treball estable per a fer més gran cada projecte relacionat amb Europa.

2 Comments

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s