Per què la informació juvenil és la millor eina contra la desinformació

Fa setmanes, va tindre lloc a Alacant la trobada anual de formació d’ambaixadors i ambaixadores d’informació juvenil de la Xarxa d’Informació Juvenil Europea (ERYICA per les seues sigles en anglés). L’encontre formatiu es va dividir en cinc jornades molt productives, en les quals van participar 25 joves d’11 països diferents. Durant aquests dies no només han/hem tingut l’oportunitat de potenciar les seues/nostres habilitats socials, sinó també han/hem aprés que la informació juvenil és la millor eina per a combatre la desinformació.

  • Amb motiu del començament de l’any , m’agradaria posar l’accent en com millorar la detecció de les anomenades fake news, ja siga com a lector o com redactor de notícies, i siga quin siga el canal en què es reben.

Per això, vaig a compartir amb vosaltres tres recomanacions per a combatre aquesta xacra que patim a dia de hui, la de la desinformació i les notícies falses:

  1. Conéixer els principis bàsics de la informació juvenil, per això vos recomane donar-li una ullada a la Carta Europea d’Informació Juvenil
  1. Millorar el vostre pensament crític. No mai vos heu de plantejar que una informació que rebeu és vertadera per haver estat publicada a la xarxa (o altres canals de comunicació). S’ha de contrastar sempre amb fonts fiables.
  1. Conéixer què són i com combatre les fal·làcies lògiques que s’utilitzen a diari al carrer, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials i que són l’eina favorita de la classe política. Si voleu una petita explicació de què són i exemples, consulteu l’enllaç 
  • Amb tot això, m’agradaria plantejar-vos el següent repte:

Durant aquest principi d’any , tracteu d’aplicar aquestes tres recomanacions en la vostra vida diària.

No es fàcil i costa canviar el xip, però és una cosa que ve molt bé, i després avalueu si vos ha estat útil.

Apunt: Una volta comences en la roda de la lluita contra la desinformació mai s’acaba.

Xabier Triana Gómez,
responsable de l’àrea d’Internacional, educacio no formal
i educació formal
del Consell Valencià de la Joventut

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s