La Joventut tenim molt a dir

Si has acabat en aquest blog, és perquè t’interessen els temes relacionats amb joventut i l’Estratègia Valenciana de la Joventut.

Escoltes aquestes tres paraules, i et preguntes “Què és això?”

L’EVJ és una aposta de compromís política on es recullen les polítiques que es faran per a donar més qualitat de vida a la joventut d’ací a cinc anys, El Ple del Consell l’ha aprovada  i  l’IVAJ, amb la participació del Consell Valencià de la Joventut, l’ha desenvolupada. No sol les durà a terme la Generalitat Valenciana, sinó que es treballarà conjuntament amb els municipis, perquè totes i tots anem en la mateixa direcció.

Una vegada vam entendre què és l’EVJ, ens vam adonar que la joventut tenia molt a dir i que, per tant, havíem de veure de quina manera podíem col·laborar perquè fóra la més participativa i amb perspectiva juvenil perquè no fóra un text que nasquera en un despatx, fet per persones adultes que no tenen res a veure amb la situació que vivim les persones joves.

En aprovar-se la Llei de Polítiques integrals de joventut, van asseure’ns un dia per a decidir quin procés participatiu havíem de dur a terme. Se’ns va ocórrer «Opina Jove»: vam fer 12 «demoplaces» en municipis, on recollíem les demandes de la joventut en els diferents àmbits de la seua vida, les quals van arribar a més de 1.000 persones. També vam fer grups de treball amb les entitats del Consell; reunions amb entitats i polítics, debats… Després de fer tot això, va eixir un document, amb 370 propostes, que aconseguírem que s’aprovarà per unanimitat en una de les nostres assemblees.

Així que vam tindre el document vam començar a insistir en totes les direccions generals de la Generalitat Valenciana, perquè es dugueren a terme les accions que proposava la joventut. Finalment no hem aconseguit que s’afegiren les 370; però algunes sí, que s’hi van incloure, i continuem treballant perquè la resta d’elles es duguen a terme.

Hui s’ha aprovat el document, i si volguérem destacar alguna cosa, seria principalment que s’ha elaborat de forma conjunta. No se’ns ha cridat quan el document estava a mig fer o ja acabat, per a donar-li el nostre vistiplau; sinó que des del principi se’ns ha involucrat en el procés de desenvolupament. Les persones representants de la joventut valenciana hem pogut contribuir en la seua redacció, hem valorat els distints enfocaments, les propostes i mesures i, hem decidit si el document estava llest o no. És cert que no hem aconseguit al 100% els nostres objectius, però això és la base de qualsevol negociació, en la qual hem prioritzat arribar a acords.

Potser t’estàs preguntant… “Tan important és aqueix document?”… Doncs, per a la joventut, sí que ho és.

En aquesta estratègia es fa valdre la joventut, perquè es construeix des de l’enfocament de garantir els nostres drets, que som subjectes actius, que participem de la vida pública, de la presa de decisions… L’EVJ dóna el protagonisme a les persones joves, ja que generalment sol tindre’s una visió “adulcentrista” en la qual la persona major determina el que la persona jove ha de fer.

Per aquest motiu, estem d’acord que aquesta estratègia propose polítiques que formen persones i que les ajude a créixer i a empoderar-se, i així poder decidir per elles mateixes. També ofereix resposta als col·lectius amb més necessitats i, per tant,  proposa millores per a la vida de la gent jove.

Des del Consell treballarem per al compliment de l’estratègia, perquè tot el treball realitzat es mantinga i perquè els drets i els interessos de les persones joves tinguen el seu reconeixement. Després de l’aprovació pel Ple del Consell d’aquesta estratègia volem que se li done visibilitat i sobretot que la Generalitat Valenciana es comprometa al seu desenvolupament i implementació. Perquè aquesta estratègia, que ha sigut consensuada, no es quede en paper mullat sinó que continue desenvolupant-se i oferint polítiques i serveis, perquè la joventut no quede en l’oblit sinó que estiga en el centre de l’agenda política. Perquè la Joventut no som el futur. Som el present.

Pilar M. Blasco Climent
Presidenta – Consell Valencià de la Joventut

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s