Construint la xarxa professional de Joventut més forta de l’Estat

Conéixer la realitat social, sense tòpics ni presuposicions. Recollir les inquietuds de la joventut de cada municipi, buscar les similituts entre elles i les diferències, obrint els ulls i les oïdes, contactant i descobrint de primera mà amb els i les protagonistes. Analitzar les peculiaritats i característiques de les persones joves, sense prejudicis ni invencions. Estes i moltes altres són accions que pareixen lògiques, obvies, però no són ni senzilles, ni s’han executat amb detall i objectiu. A hores d’ara, són més que imprescindibles: necessàries i inqüestionables.

Conéixer la joventut, i no com a conjunt només, sinó amb les particularitats pròpies de cada persona, és una exigencia que ha de marcar-se tot govern, un dret de tota societat i un deute amb cada generació. És per això que des que es va dissenyar l’Estratègia Valenciana de la Joventut i marcar la fulla de ruta a seguir, s’està creant un cos professional de Joventut, amb l’estructura territorial més forta de tot l’Estat Espanyol, que anirà incrementat-se en número progressivament fins consolidar-se definitivament en 2023, amb un total de 542 persones expertes. Una xarxa que es forma dia a dia per a recollir tot tipus de dades que permetran ser creuades per a obtindre informació molt clarificant que, per primera vegada, ajude a crear polítiques, plans i projectes que resolguen les necessitats reals de les persones joves, per a ajudar-les real i literalment en la consecució de cada projecte de vida.

Actualment, un nombrós grup de professionals de Joventut s’han incorporat ja a diferents ajuntaments i mancomunitats, amb diferents nivells d’experiència, participant en el ‘Seminari d’elaboració de les ferramentes de diagnòstic de la realiat juvenil‘ per tal d’engrandir la seua formació i aprofundir en els procesos de coordinació que hauran de portar endavant. Des del passat mes d’abril i fins a finals de juliol, el treball es planteja intens. Setmanalment es reuneixen per a posar en comú les dades i els sistemes d’adquisició de les mateixes, experiències amb joves, iniciatives novedoses, propostes d’avaluació del treball de coordinació en cada territori, definició dels indicadors i fórmules de vinculació, així com de l’avaluació del suport legislatiu o del de comunicació, dissenys de debats de diagnòstics i donar contingut a la ferramenta informàtica per a bolcar tota la informació de les propostes arreplegades en cada territori… Moltes hores d’estudi, debat, diàleg i esforç per fer arribar el futur al present.

Cal recordar que l’Estratègia segueix l’estructura del Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social (VICS), amb els seus tres eixos estratègics: el primer, el Foment de l’autonomia jove‘ que busca garantir la igualtat d’oportunitats i equitat, amb la renda valenciana d’inclusió; l’accés garantit als serveis públics com a Educació, Sanitat, Serveis Socials, Habitatge, Mobilitat i Cultura, així com les polítiques d’ocupació i inserció sociolaboral.

El segon eix, ‘Cohesió, socialització i àmbit relacional‘ inclou, entre altres, les mesures del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, campanyes com ‘No em toques el WhatsApp’, dirigides a la població jove, formació i cursos d’educació afectiu-sexual, punts violeta en els festivals. També incorpora mesures de l’Estratègia Valenciana d’Igualtat de Tracte, No-Discriminació i Prevenció dels Delictes d’Odi.

El tercer eix és l»Equitat Territorial‘, basada en el municipalisme i la proximitat, especialment, a través de #XarxaJove, i els consells locals i territorials de la joventut, amb mesures concretes dirigides a combatre la despoblació i fomentar la ruralitat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s