InFòrum 2019

Seguix amb nosaltres l’última hora del congrés #InFòrum19.

06/11/2019

12.00h Comencem amb la presentació del Director General de l’Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí Nadal.

20191106_115657

12.30h Enrique Deltoro ens parla de la intervenció amb la gent jove. Què necessitem conéixer per a intervenir amb joves?

12.50h Com hem d’intervenir amb joves? Deltoro ens explica com treballar amb fitxes, per a obtindre dels i les joves dades sobre el territori on viuen, els espais per on es mouen i els recursos que utilitzen en la seua vida, així com un estudi dels seus interessos, preocupacions, demandes i problemes… D’esta manera es podran avaluar les seues indicacions. Tot això serveix per a elaborar un plà jove.

13.00h Els experts en Xarxa Jove ens desenvolupen el funcionament en detall de ferramentes com MOVA, una xarxa interna molt completa per a facilitar el treball del personal de joventut.

Els assistents aprenen a fer un mapa d’entitats. Una volta fet, és interessant treballar amb els espais. Finalmente, és molt important completar les dades de cada espai per a conèixer amb quins recursos compta cada centre de joventut. Sales disponibles, materials, mobles, accés per a persones amb problemes de movilitat, entre d’altres. Així mateix, es podrà indicar la capacitat econòmica de cada centre i els projectes que es realitzaran.

13.15h La Xarxa Jove implementa un suport per a introduir dades. Per a què serveix esta informació? Per a coordinar les diferents entitats que treballen amb gent jove. Amb aquest treball es podrà saber amb quins recursos es compta per a organitzar congresos, tallers i activitats. 

blog7

13.30h Els tècnics de Xarxa Jove fan una anàlisi de com es construeixen les fitxes que conformen el MAVES. Està formada per #XarxaJove, per el programa #Mimporta, els projectes de #VoluntariatJove i les activitats d’ #OciEducatiu (que tindrà, d’ací a poc temps, una App mòbil molt interessant per a la gent jove). Totes estes activitats es podran afegir a cadascuna de les webs municipals.

blog8

13.45h Moment per a resoldre dubtes de les tècniques i tècnics de joventut sobre l’itinerari MAVES. Hi ha molta participació activa i moltes ganes de treballar tots i totes per a millorar esta eina comú.

14.00h Algunes de les tècniques i tècnics fan propostes de millora. Es manifesten molt satisfets amb la nostra base de dades que dona resposta, per fi, a una demanda que es va fer fa temps. L’objectiu final d’esta recopilació és que la informació arribe a la gent jove i que la gent jove parle, participe i s’implique amb la #XarxaJove.

14.15h Fem una breu pausa per a menjar. Tornem a les quatre i mitja!

 

16.30h Tornem amb les tècniques de joventut i Representants de la Federació d’Entitats Juvenils la Descoordinadora de l’Espai Jove l’Escorxador, de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. Ens parlenn de la gestió dels centres de juventut des de la seua experiència autogestionant els seus propis recursos.

Una de les seues claus son que les decisions que es prenen siguen vinculants; es a dir: els i les joves poden participar activament en les accions que es porten a terme, la seua opinió es té en compte per a fer funcionar la seua entitat.

17.15h És ara el torn de la portaveu de la Federació de Cases de Joventut de la Comunitat Valenciana, Carla, qui ens presenta un interessant vídeo sobre l’opinió dels joves i com es tenen en compte les seues opinions per a gestionar els espais de joventut. La Federació de Cases té molta experiència treballant amb joves i adolescents i presenta les seues tècniques de gestió d’espais joves i els seus objectius: adquirir valors per a la vida, integrar-los en societat i generar criteri propi.

blog13

18.00h El portaveu del Consell Valencià de la Joventut ens presenta les novetats del projecte Erasmus + i les seues aplicacions als centres de joventut. L’objectiu del projecte és generar una guia manual sobre les experiències anomenat «High Quality for Youth Centers» i noves sinèrgies de treball. Què a de tindre un centre de joventut, sense importar la seua ubicació, per a formar part d’este projecte? El Consell de la Joventut ens explica les claus.

blog14

18.15h El portaveu del Consell Valencià de la Joventut fa diverses activitats participatives amb els i les tècniques de joventut per a endevinar les característiques d’un centre de joventut ideal. Una forma diferent i divertida de treballar amb els professionals.

18.20h Debatim amb el portaveu del Consell Valencià de la Joventut sobre la necessitat de professionalitzar el perfil del treballador o treballadora juvenil. Els i les assistents valoren quins criteris valoren més, entre ells si ha de ser una persona jove o no, amb una qualificació específica, activa, empàtica, amb compromís en el seu treball, entre d’altres característiques que es consideren imprescindibles.

18.30h Fem una segona pausa per a un café. Tornem en uns minuts!

 

19.00h Parlem amb Ana Belén Romero, responsable de Gestió de Centres Juvenils de la Junta d’Extremadura. Ha vingut a Castelló per a compartir amb nosaltres la seua forma de treball. Actualment treballen amb un plà de joventut 2017-2020. Ens conta com desenvolupen nous projectes de la Junta d’Extremadura per als i les joves, en colaboració amb les diferents conselleries. El divideix en diversos eixos, entre d’ells, formació, emancipació, estils de vida, entre molts altres.

20191106_190236

19.20h Amb Ana Belén Romero, parlem de com s’escolta a la Junta d’Extremadura als joves que volen fer activitats de cultura urbana, com skate, rap, parkour i altres hobbies, amb l’objectiu de professionalitzar les seues activitats d’oci. També ens explica a través de diversos vídeos com milloren la relació amb gent jove amb discapacitat, els premis d’experiències que ofereixen als seus voluntaris per dinamitzar els espais juvenils, entre moltes altres iniciatives molt inspiradores.

20191106_191946

19.40h Intervenen ara dos portaveus de l’ajuntament de Xàtiva per a presentar el seu projecte JOC: Joventut, Oci i Cultura. Com recuperar les relacions trencades entre els centres d’estudis i el seu Centre Juvenil, des de la comunicació fins a la participació activa de joves i adolescents. L’ajuntament de Xàtiva presenta diverses idees per a respondre a les demandes de la joventut, que reivindiquen espais on invertir el seu temps lliure. Recuperar l’interés de les institucions i les entitats per les seues demandes i transformar-les en uns presupostos que compten amb la gent jove.

20191106_193748

20.00h Tanquem el primer dia d’intervencions amb una interessant participació de l’Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana. 20191106_202239

21.00h Finalitzen les sessions per aviu! Després de sopar gaudirem d’una representació teatral a càrreg de La Ravalera.

 

07/11/2019

9.00h Bon dia! Comencem les sessions grupals. Amb estes dinàmiques de grup, els grups s’organitzen i treballen des de primera hora per elaborar un esborrany del decret per a centres juvenils. Ens hem dividit en 10 grups d’unes 8 persones cada un. Una forma dinàmica i enriquidora d’aportar diferents punts de vista.

11.00h Continuem amb Eryica, en una interessant presentació on us avancem quins sistemes de formació i capacitació hi ha online, així com els recursos per a previndre l’extremisme vioent a les xarxes socials, entre molts altres programes didàctics amb projecció europea.

20191107_111611

11.30h Torn ara per a parlar del projecte M’importa, una iniciativa de l’IVAJ per a facilitar materials didàctics que podran utilitzar els centres juvenils, els instituts, associacions juvenils i entitats que treballen amb gent jove. Els continguts varien en funció de les temàtiques que més preocupen als joves. Entre elles, l’expo de Exili Il·lustrat, el de No Em Toques el Whatsapp, un altre projecte sobre La veu gitana, En Marxa per la exclusió… Moltíssims continguts que en el seu conjunt conforma un mapa de valors que configuren la manera en la que els i les joves veuen el seu món. Valors fonamentals en les noves generacions com poden ser la solidaritat, la igualtat, la integració, la lluita contra el racisme o xenofòbia, entre molts altres.

11.45h Expliquem ara la presència cultural que tenim com a IVAJ a la societat, com intervenim als territoris en col·laboració amb els tècnis i tècniques de joventut que sí tenen contacte directe amb la gent jove de cada municipi, de manera que donem eixida a les seues iniciatives. Sobre tot, en iniciatives on costa més apropar-se a la joventut, com és el teatre, la dansa, però també altres molt exitosos com el món audiovisual, la música…

12.00h Parlem sobre la figura dels Corresponsals. Joves que es possen en contacte amb altres joves en diferents centres de joventut i els ajuden. Es comunica la data de la propera reunió de l’alumnat actiu. Des de l’IVAJ es vol desenvolupar un catàleg de materials amb el qual els tècnics i les tècniques de joventut puguen treballar (si volen repartir samarretes, sudaderes, pins o qualsevol altre obsequi).

12.10h Arriva el portaveu de la Red Reconeix, amb la qual l’IVAJ col·labora molt activament. És molt important poder acreditar l’experiència de voluntariat, ja que encara que no siga remunerat, es continuen desenvolupant competències que es valoren molt a les empreses com enriquidores per incorporar-se al mercat laboral.

12.15h Rebem a Carles Vila Mumbrú, professional de joventut, educador social i professor de la Universitat de Barcelona i formador en treball amb joves. Hui ens parlarà de l’empoderament dels joves, participació en la gestió dels espais de joventut.

Definim tots junts què considerem empoderament juvenil, quins processos es segueixen i quines condicions específiques es donen per a que la persona jove vagi adquirint i desenvolupant una sèrie de capacitats personals (coneixements, actituts, aptituts, destreses…). El medi facilita exercir efectivament estes capacitats. Els tècnics i tècniques de joventut busquen les condicions externes per a que els joves s’empoderin de manera independent.

12.30h Com s’ha de gestionar un centre juvenil? Per què i per a què participar? Amb Carles Vila Mumbrú reflexionem sobre la utilitat. Per a fomentar l’aprenentatge, pel procés, el nivell de decisió, fomentar la cultura participativa, desenvolupar polítiques públiques… D’esta manera, eduquem en participació, es a dir: donem eines i habilitats per a transformar la societat, donem consciència de que la participació és el seu dret com a persones. Impliquem als consells municipals, locals, les assemblees, plataformes, associacions, fem taules de participació, organitzem fòrums i en definitiva, agrupem persones diferents per a trobar projectes i accions comunes.

13.30h Torn per a fer una avaluació final de tot el que hem vist a l’inFòrum. Els i les participants aporten diferents punts de vista, debatim i col·laborem entre totes i tots per fer una visió global de la situació del treball que fa actualment el personal de juventut.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s