Rescatant científiques

El dimarts que ve, 11 de febrer, es celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, i, a l’IES El Puig ho hem celebrat d’una manera molt especial: elaborant una setantena de punts de llibre, cadascun amb un resum de la vida i l’obra d’una referent d’alguna branca de la ciència; uns marcapàgines que es repartiran el dia 14 de febrer a les persones que assistisquen a la xarrada a cinc veus “Dialoguem de ciència. La ciència per a totes”, que tindrà lloc al centre cívic el Portalet d’Alboraia, i l’objectiu de la qual és doble, d’una banda, acostar la ciència a la ciutadania, jove i adulta, perquè la vegem com una cosa quotidiana (que ho és), i d’una altra, visibilitzar i reconéixer la contribució de les dones en l’àmbit científic en general.

En pensar com dur a terme la cosa, l’alumnat i jo teníem clar que volíem que fóra un regal artesanal, fet a l’antiga, amb les mans –i els utensilis tangibles sempre (bolígrafs, retoladors, cartolines, colors…)–, i no amb màquines. Un obsequi que persegueix la modesta pretensió de ser un regraciament tant per a les cinc científiques ponents que faran la xarrada com per al públic participant. Un present doncs, un bonic present d’eixos que arriben al cor, i més tenint en compte que, a sobre, s’han fet com a part d’un treball de l’assignatura de Matemàtiques, un camp de la ciència.

La iniciativa de tot plegat va sorgir del col·lectiu feminista Dones d’Alboraia, a proposta d’Isabel P.F., professora de Física i Química de l’IES Rascanya, de València; la idea d’elaboració artesanal va ser de la que signa, i per fi, l’acabat del treball ha anat a càrrec d’Avelina C., tutora d’Infantil del CPEI Sant Rafael, de Tavernes Blanques.

Pensàrem i confiàrem en el bon fer de l’alumnat, que no ens ha defraudat, ben al contrari: ha superat totes les expectatives. Així que, des d’ací, vull fer efectiu l’agraïment als i a les artistes que han fet real el només era una idea: part del grup de 1r ESO A i de 1r ESO B, i part del grup de 2n ESO B i de 2n ESO C de l’IES El Puig. I també al nostre Equip Directiu, que va prendre amb entusiasme, disposició i sense cap entrebanc el projecte. Moltes gràcies.

Fina D. C., mestra de Matemàtiques de 1r i 2n d’ESO de l’IES El Puig, del Puig de Santa Maria.

2 Comments

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s