Dialoguem de ciència i descobrim científiques (I)

El proppassat divendres, a poqueta nit, a Alboraia, al Centre Cívic, una huitantena de persones, joves i grans, gaudírem amb la ciència. Sí, això és possible. Va ser la cirereta d’un treball en equip dut a terme per l’associació feminista Dones d’Alboraia. Quan al desembre, els vaig proposar que férem alguna activitat per a celebrar l’11 de febrer (11F), el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, no em podia ni imaginar on arribaríem. Una gelada vesprada de gener, prenent una xocolateta calenta, vam sospesar què podíem fer, vam repartir tasques i el resultat ha sigut simplement espectacular, encara que no estiga bé que ho diga jo, que he sigut l’amotinadora.

Iniciàrem la celebració el dia 9, al Teatre l’Agrícola, amb la projecció d’El enigma Agustina, un documental que tracta de la investigació que una historiadora fa sobre la científica Agustina Ruiz Dupont, la primera física espanyola a escriure una tesi i de la qual no sabíem res. Física, història, un diumenge de vesprada…, ens ho temíem tot, però amb l’exquisit treball realitzat per l’IAA (Institut d’Astrofísica d’Andalusia) l’èxit estava assegurat: el col·loqui va brollar tot sol, i la gent, que n’hi havia, i molta, va quedar fascinada amb la història d’una dona que uneix en la seua persona ciència i literatura; és a dir, CULTURA, perquè la ciència és una producció més de l’ésser humà, una manifestació més de la cultura.

La segona part va tindre lloc, com ja he dit, el 14 de febrer, a poqueta nit: una xarrada, un diàleg a cinc veus per a acostar la ciència a la ciutadania, per a rebaixar el respecte tan gran que ‘causa’ i llevar la por que fa…, per a despertar l’interés, la curiositat. I, per aconseguir-ho, comptàrem amb la participació desinteressada de Lucía Hipòlito, neurocientífica; Emilia Matallana, bioquímica, i Isabel Cordero, matemàtica, que desenvolupen la seua tasca investigadora i docent a la Universitat de València, i d’Anna Quirant i Paula Ruiz, biotecnòlogues del FISABIO. Les cinc compartiren amb nosaltres part del seu temps i de la seua saviesa, parlant-nos del que suposa la carrera científica per a les dones, de quines són les seues investigacions actuals i, és clar, de la tasca divulgativa de la ciència que porten a cap arreu, quasi com una mena de ‘voluntariat’… En quatre paraules: ens regalaren cultura, CIÈNCIA.

I, en acabar, les nostres companyes Fina i Avelina, repartiren, al públic assistent i a les nostres dialogants, uns meravellosos punts de lectura fets a mà per alumnat de 1r i de 2n d’ESO de l’IES El Puig.

Isabel P. F. Associació Feminista Dones d’Alboraia

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s