Ajudes de l’IVAJ a entitats locals: en defensa de la pluralitat de models

L’any 2019 ja va ser un mica accidentat pel que fa a la convocatòria de l’IVAJ d‘ajudes a entitats locals per a desenvolupar activitats del programa de joventut (tant en la presentació dels projectes, la baremació com en la justificació; cal recordar que vora un 50% de les sol·licituds es van rebutjar abans d’entrar a ser baremades). Jo mateix ho vaig partir en primera persona; tot i passar a ser baremat, la justificació del projecte del meu ajuntament va ser qüestionada de manera inquisitorial i surrealista obligant-nos a presentar els recursos corresponents i patir alguna minoració de tot punt injustificada.

En 2020 estem vivint unes circumstàncies absolutament extraordinàries que estan condicionant moltíssim el nostre treball als municipis. En eixe context tenim davant una nova convocatòria de l’IVAJ d’ajudes a entitats locals.

Ara, una vegada analitzada la convocatòria de l’IVAJ d’ajudes a entitats locals per a desenvolupar activitats del programa de joventut durant l’any 2020 i al caliu dels dubtes plantejats i respostes que he rebut (* les podeu vore al final d’este article), crec que resulta realment difícil accedir al finançament d’esta convocatòria.

Malauradament es perfila un model molt restrictiu que exclou bona part del que fem en molts ajuntaments.

Estic en contra de l’exclusivisme de models (ara amb esta convocatòria i abans també, quan des de l’IVAJ es llançaven ajudes estrictament per a Informació Juvenil; vull recordar que aleshores jo demanava que es parlara en les convocatòries de Centres Joves i no de CIJs per a incloure moltes de les activitats que de fet es realitzen als municipis en les línies de finançament d’aquelles subvencions).

Ara (i aleshores) estic en contra dels essencialismes excloents que marquen un camí «únic i vertader» i si això és el que inspira en estos moments a l’IVAJ (espere que no!) seria bastant greu.

En alguna ocasió s’ha anunciat una revisió de les Bases de les ajudes de l’IVAJ per als pròxims anys (que determinaran les convocatòries de 2021, 2022…) i eixe serà el moment d’afrontar estos debats. Espere que hi haja sensibilitat suficient per a poder ampliar els models financiables (sense renunciar a apostar i promocionar un tipus de metodologia o estratègia, aspecte totalment legítim). El que no em sembla acceptable és l’exclusió.

Mai he sigut partidari dels fonamentalismes, ara tampoc.

Us convide, com a professionals, a reflexionar ara al respecte i compartir les vostres impressions. Jo he detectat algunes disfuncions, però segur que hi ha més que podem identificar perquè siguen millorades en pròximes convocatòries. És una llàstima que en l’etapa en la qual més recursos econòmics i humans (ajudes, pla concertat) i avanços normatius (llei de joventut, estratègia valenciana de joventut) s’estan produint s’acaben no executant les línies de subvencions per un plantejament restrictiu i reduccionista de l’oci educatiu.

També propose que l’Associació de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana vetle per fer una revisió d’eixes Bases amb la màxima participació dels i les professionals i amb la perspectiva de garantir el reconeixement de la pluralitat de models.

Bon estiu a totes i tots!
Ximo Cádiz.
Tècnic de joventut de l’ajuntament de Mislata

Preguntes i respostes
Una oferta de cursos i tallers per a joves (com ara màgia, creació d’app, escriptura creativa, guitarra, improvisació teatral, dibuix de còmic i tants altres) no són una proposta pedagògica d’oci i educativa en la mesura que mitjançant un contingut (allò que es treballa en el curs o taller) es crea durant unes setmanes un grup de joves que no es coneixen, de distints perfils i procedències, que interactuen i conviuen entorn a eixa formació? no són una manera de connectar amb gent jove que, a partir d’un curs o taller comença a conèixer els centres joves de l’ajuntament, altres activitats i serveis més enllà del curs o taller que estan fent, el món associatiu juvenil del municipi, les campanyes i iniciatives per a joves que es difonen des dels centres joves? Per tant, si són cursos i tallers que no organitzats «activament» per joves o no es realitzen amb «grups estables de joves» no són subvencionables?
Indubtablement és una proposta d’oci educatiu, però només podrà ser subvencionada en aquesta convocatòria si es realitza de forma continuada amb grups estables de joves o si és el resultat del projecte d’un grup de joves que participa activament en la seua organització.


Dins de l’Oci educatiu, l’oferta d’activitats culturals, com per exemple teatre, monòlegs, cinema, música, màgia… (no organitzades per joves) és una manera de crear hàbits d’oci cultural que educa a la gent jove enfront de l’oci consumista. Per tant, poden ser subvencionades o no?
No, ja que no entraria en cap dels subapartats d’oci educatiu que contempla la convocatòria


En programes que pretenen crear grups de mediadors juvenils (per difondre informació juvenil, per a dinamitzar activitats de promoció de la salut… per exemple) pot existir una contraprestació a mode d’estímul o gantxo (estem parlant de quantitats de menys de 300 euros per persona per tot un any d’implicació i participació) hem trobat problemes per a que la Intervenció municipal assimile estes figures a becaris (que tenen una sèrie de condicionants en seguretat social i reconeixement casi laboral) i s’ha optat per definir-los com a premis per un projecte de col·laboració amb un programa municipal de joventut… però el punt 7.h. excluen els premis en metàl·lic… entenc que eixa exclusió afecta a estes compensacions? (quan és eixa la principal despesa d’este tipus de programes de  grups de mediadors juvenils, considerant que el treball de gestió i dinamització del grups de mediadors es fa per part del personal habitual de l’equip tècnic de joventut).
Sí, ja que en aquesta convocatòria se subvencionen despeses corrents i els premis en metàl·lic no ho són.


Si s’externalitza (amb una empresa de serveis) la gestió i dinamització de grups de mediadors juvenils (per difondre informació juvenil, per a dinamitzar activitats de promoció de la salut… per exemple), les factures corresponents sí serien acceptables en la justificació de la subvenció? Es a dir, si personal no habitual de l’equip tècnic de joventut fa eixe treball, sí seria imputable a la subvenció?
Si, ja que la factura correspon al pagament per la prestació d’un servei, que és una despesa corrent,


Quan se diu en l’article 7.g) que no es poden subvencionar aquells materials que únicament tinguen una finalitat d’obsequi-regal (marxandatge), si eixos materials són la recompensa que rebien els i les joves que participaven en un joc de proves que implicava visitar els stands informatius de les entitats que hi ha en una Fira d’associacions juvenils (que forma part del programa de MISLATAJOVEFEST, que es defineix com a mena de festa d’inici del curs amb un concert, activitats d’oci i joc, promoció de les associacions juvenils del municipi i difusió de la programació de tardor de tallers i cursos per a joves). No serien susceptibles de ser subvencionats?
Poden ser subvencionats si no tenen únicament la finalitat d’obsequi-regal i la seua utilització queda justificada en l’activitat.
(l’any passat l’IVAJ ens va negar -a Mislata- la subvenció d’estos materials!)


Quan se diu en l’article 7.e) que queden excloses les activitats que milloren l’empleabilitat… com es valora esta exclusió? com podem saber si un curs de llengua de signes o de formació de MAT o DAT no acabarà sent un element que millore les opcions de trobar feina d’un jove? no és positiu que siga així? Per exemple, un curs de llengua de signes de 20h té una component formativa evident però també de sensibilització i integració envers un col·lectiu com ara les persones sordes; no seria per tant financiable?
Queden excloses quan es tracta d’activitats que tenen aquest objectiu o que condueixen a l’obtenció d’una titulació acadèmica o professional. Si el curs MAT s’inclou en programa de joventut com una activitat d’orientada a la formació del voluntariat sí que podria subvencionar-se.

1 Comment

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s