Noemtoqueselwhatsapp 2020, una exposició interactiva feta i dissenyada per joves

Dissabte 29 de febrer i diumenge 1 de març de 2020, l’IVAJ va organitzar la Trobada #Noemtoqueselwhatsapp en la qual van participar 82 joves d’entre 13 i 17 anys, guanyadores i guanyadors dels premis #Noemtoqueselwhatsapp 2019, que provenien de Castelló, Crevillent, Mislata, Tavernes de la Valldigna, Vilafranca, Torrevieja i València.

En la Trobada es realitzaren tallers sobre igualtat i sobre les expressions artístiques que, en les cinc modalitats del concurs: fotografia, vídeo, arts escèniques, música i arts plàstiques, denuncien la violència contra les dones.

Després dels diferents tallers, es va realitzar un «Laboratori d’idees», espai de reflexió individual i col·lectiva en el qual les i els joves van crear, utilitzant els diferents materials artístics premiats en el concurs, per a analitzar diferents aspectes de la violència de gènere:
▶ CONCEPTE: paraules, idees, actituds, normes, creences…
▶ MITES I REALITATS: els mites entorn de la violència de gènere i el seu desmuntatge amb la informació real.
▶ TESTIMONIS: frases escoltades a dones que conegueren i que hagueren patit algun tipus de violència pel fet de ser dones.

Es va observar la distància que, de vegades, prenem respecte a aquesta violència. No perquè no ens importe, sinó perquè «li passa a unes altres».

També es va realitzar una dinàmica que consistia en la narració d’una història, a partir d’històries reals, detectades a les aules entre xiques adolescents.

Amb tota aquesta informació, el grup es va treballar per equips per a construir una història que parlara sobre la violència de gènere, amb una paraula clau i els diversos materials premiats: plàstica, fotografia, música, curts… El resultat podia ser des d’una història oral, escrita, un rap, un ball, fins a una performance… El format que més els inspirara!

Per tant, en aquesta exposició gaudiràs de creativitat en estat pur i també del màgic que és construir relats per a visibilitzar la violència de gènere, perquè aquest mateix material amb altres persones seria una altra història diferent.

Sabina Alcaraz
@sabinaalcaraz

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s