Ja has jugat a La Fallera Calavera? El joc en valencià del que tothom parla

Entrevistem al seu creador, Enric Aguilar, perquè ens revele les claus del seu èxit.

Com va sorgir la idea de crear La Fallera Calavera?

És una idea que ha anat creixent al llarg de molts anys, fins i tot dècades! Les mecàniques de La Fallera Calavera com a tal sorgeixen d’un joc previ que vaig crear fa molt de temps, quan era un xiquet. Però la temàtica zombi valenciana… Això va començar l’any 2007. En aquell moment jo estava cursant Comunicació Audiovisual a la universitat i en una assignatura d’animació se’ns va demanar fer un curtmetratge. Jo vaig decidir triar la tècnica d’stop-motion, que consisteix a generar moviment a partir de fotografies fixes, inspirant-me en les pel·lícules d’animació de Tim Burton, com La novia cadáver. Vaig decidir fer-li un xicotet homenatge barrejant el seu estil visual amb una temàtica valenciana: així va nàixer La Fallera Calavera, com un curtmetratge d’animació d’un minut. Anys després vaig traslladar esta a idea al joc que havia creat de xiquet i de la fusió dels dos conceptes va nàixer el joc.

Quina és la clau del seu èxit en la teua opinió?

Crec que no hi ha només una clau, sinó diverses. La fusió de folklore valencià amb estètica gòtica és molt singular i atractiva. S’havien fet poques coses abans així i, per això, va cridar molt l’atenció. En segon lloc, quan la gent prova el joc, molts jugadors s’enganxen. Té una mecànica molt senzilla d’explicar, ja que en cada torn només pots fer una acció. Però en canvi, el joc és profund perquè hi ha moltes cartes i molts efectes diferents, cosa que provoca que cada partida siga única i sempre hi haja sorpreses. Finalment, hi ha un component sentimental que atrau la gent. El joc té frases fetes típiques valencianes i ens mostra elements reconeixibles de la seua cultura popular. Això fa que la gent se senta com a casa i establisca un vincle emocional amb el joc.

Per què és important que existisquen jocs en valencià i que parlen de la cultura popular?

Per a nosaltres és important perquè, com que hi ha tan poques opcions d’entreteniment en valencià, ens ha ajudat a diferenciar-nos i a destacar, és a dir, a cobrir un forat que hi havia en el mercat. Estem segurs que el valencià ens ha ajudat a fidelitzar el nostre públic. Molts dels nostres clients connecten sentimentalment amb la nostra marca per utilitzar la seua pròpia llengua, cosa que la majoria d’empreses no fa. A banda, oferim un valor afegit als no valencianoparlants, ja que els ajudem a aprendre la llengua de manera divertida i seductora. Per descomptat, si volem que el valencià no desaparega, necessitem oferir formes d’entreteniment modernes en esta llengua. No només passa amb els nostres jocs, sinó que cada vegada veiem més grups de música que triomfen en valencià i cada volta més youtubers s’animen a fer continguts en esta lengua.

Què ens pots contar d’Alakazum, el teu segon joc de cartes? 

Alakazum! reincidix en l’aposta pel folklore i la cultura popular des d’un univers gòtic, en esta ocasió centrat en el món de les bruixes. En Alakazum! una bruixa valenciana, una gallega, una catalana, una andalusa i una basca s’enfronten a la globalització cultural utilitzant les seues pròpies tradicions. Este joc també aposta per una política lingüísitca diferenciadora, ja que està en valencià, castellà, euskera i gallec. Tots els jugadors podran jugar sense problemes al mateix temps que entren en contacte amb diverses llengües i cultures de la península. Alakazum! és un poc més complex que La Fallera Calavera i el recomanem per a jugadors que ja tinguen alguna experiència prèvia amb jocs de taula. Agradarà especialment a tots aquells que gaudisquen amb els enfrontaments directes amb altres jugadors, els interessats en l’exploració de “masmorres” i els que es divertisquen conformant un exèrcit propi de personatges que van millorant conforme avança la partida.

Enric Aguilar

@lafalleracalavera

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s