Escola Activa – Escola Viva

Projecte Solidari «Escola Activa – Escola Viva“ del Cos Europeu de Solidaritat

Vall de Almonacid és un municipi situat a 10 km de Segorbe i actualment compta amb una població de 250 persones aproximadament, no obstant això, l’escola es troba en perill per no comptar amb l’alumnat suficient per al pròxim curs.

Davant aquest escenari tan descoratjador, un grup de joves ens hem compromés i hem decidit passar a l’acció amb l’objectiu d’evitar el seu tancament. Així és com aterrem les nostres idees, redactem el projecte “Escola Activa – Escola Viva“ del Cos Europeu de Solidaritat i per a la nostra sorpresa, ens el van aprovar. A partir d’aquest moment ens hem posat en marxa per a comprovar que per a dinamitzar una escola és necessari mobilitzar a la comunitat.

Treballem per a acostar als menors al patrimoni natural, material i cultural del municipi i a més fer-lo des de la pròpia comunitat per a posar en valor les maneres de vida rurals, fomentar les relacions intergeneracionals i implicar els veïns i les veïnes a l’escola.

La situació sanitària derivada del covid-19 no ha impedit que ens posem en marxa, hem fet reunions periòdiques i preparat diferents jornades que hem realitzat una vegada les restriccions ho han permés.

Un dels nostres assoliments ha sigut la creació d’un espai de trobada veïnal, un hort educatiu i orgànic que ens acosta a la tradició agrícola de la zona. Els testimoniatges de les persones majors ens han ajudat a acostar a xiquets i xiquetes als ritmes de la terra i del clima. D’igual manera, aquests agricultors han sigut presentats com a autèntics experts convertint-se així en referents dels i les més xicotetes.

En aquest espai comptem amb una caseta d’eines adaptades a diferents edats i capacitats, una compostera comunitària que ens il·lustra la corresponsabilitat que tenim en la gestió dels residus orgànics. També hem col·locat caixes niu, hotel d’insectes i una caseta en l’arbre per a fomentar i il·lustrar l’agro-ecosistema creat.

Tanta ha sigut el bon acolliment que hem organitzat una jornada d’intercanvi de llavors autòctones en la qual treballem en coordinació amb el Banc de Llavors de l’Alt Palància i l’IVIA i a la qual van acudir al voltant de 100 persones procedents de tot el territori. Durant la jornada repartim més de 1000 llavors i vam conéixer alguns dels secrets i trucs dels cultius autòctons.

A més, atés que algunes de nosaltres participem en l’agrupació musical de Vall de Almonacid, realitzem una sessió a l’escola en la qual vam posar en valor la nostra tradició musical a través de l’experiència vivencial. Xiquets i xiquetes s’han interessat a prendre classes al costat de la banda afavorint així el relleu generacional.

Les dinàmiques del grup ens han facilitat mantindre’ns actives i conéixer altres iniciatives en el territori , participant en plantacions d’espècies d’interés genètic

Ara amb l’arribada del bon temps esperem poder realitzar aquelles accions que se’ns han quedat en el tinter. Volem netejar el pou profund, un lloc de referència al poble on a l’estiu acudim a banyar-nos. Igualment estem realitzant eixides de senderisme per a participar en el manteniment de les sendes tradicionals.

Gràcies al Cos Europeu de Solidaritat i a l’associació sense ànim de lucre, Interpreta Natura estem desenvolupant el nostre projecte i ens sentim molt agraïdes. A més de gaudir de poder dur-lo a terme, estem experimentant resultats molt positius que incideixen de ple en la vida comunitària del poble com l’arribada d’una nova família que matricularà als seus fills en l’aulari i es mostra molt interessada a participar d’aquestes dinàmiques.

Una vegada més agraïm al Cos Europeu de Solidaritat per donar-nos el suport necessari perquè aquesta iniciativa juvenil prenga forma i puga tornar-se realitat per a incidir en la vida del nostre poble.

Gloria Falomir Ortí, Educadora ambiental

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s