Sèries: influència en joves i diversitat

*Cartel de LABdeSeries, diseñado por Aitana Carrasco. /LP

La setmana passada vaig poder assistir a dos col·loquis del II Festival de sèries de València que van tindre lloc a les 12.00 hores en la Filmoteca de València. El primer, el dijous 22 amb el títol d’Influeixen les sèries en el comportament dels joves? i el segon, el divendres 23 amb la qüestió següent: Són diverses les sèries de hui dia?

Per a parlar de la influència de les sèries van estar com a ponents Yolanda García (guionista de Cuéntame cómo pasó, HIT), José Castillo (guionista de Los hombres de Paco, Los Serrano) i Diana Rojo (creadora de Luimelia, spin-off d’Amar es para siempre).

Encara que han treballat en projectes diferents, van coincidir que tracten de desenvolupar la seua creativitat lliurement (dins de les limitacions que els hagen pogut imposar en el passat, perquè hui dia la societat és més oberta i es poden reflectir temes amb major llibertat) basant-se en els seus principis i històries que han viscut personalment o els han comptat amistats o familiars. Respecte a l’impacte que puguen tindre sobre el públic, van comentar que negativament sí que pot apreciar-se més influència. Amb tot, és la nostra responsabilitat saber que la funció de les sèries no és educar, sinó entretindre. Pots veure-ho ací.

Tractant el tema de la diversitat es va comptar amb la presència de Thimbo Samb (actor, activista i youtuber), Valeria Vegas (periodista i assessora de guió de Veneno) i Carlos del Hoyo, creador de Señoras del (h)AMPA.

A través de les seues experiències, van parlar de diversitat racial, sexual, d’identitat de gènere, diversitat funcional i fins i tot de com pot afectar l’edat en la indústria, i més a les dones. Perquè a pesar que sembla que comencem a avançar en el camí del respecte i la igualtat, encara queda molt per fer ja que es continuen utilitzant tòpics de col·lectius tradicionalment discriminats en lloc de mostrar la seua pluralitat. No obstant això, van llançar una mica de llum en aquest camí que s’ha d’emprendre, amb optimisme i il·lusió pels canvis que comencem a veure en la xicoteta pantalla i que tant de bo puguem continuar veient. Pots veure-ho ací.

Com a defensor de la llibertat d’expressió, de la creació artística, del respecte i igualtat, va ser un plaer poder assistir i escoltar les vivències i perspectives de professionals involucrats en el món de l’entreteniment. Perquè és una altra forma de cultura que és part de la nostra vida en el dia a dia.

Gustavo Pérez Lacruz. Dissenyador gràfic i il·lustrador.

@gnuinart

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s