La Comunitat Valenciana commemora el Dia Internacional de la Joventut revindicant la salut i el benestar emocional de les persones joves en un món sostenible.
Este 12 d’agost conflueixen dos moviments en el nostre territori. D’una banda, el tema proposat per la UNESCO que anima a les persones joves amb el lema ‘Transformar els sistemes alimentaris: innovació juvenil per a la salut humana i planetària’, per a posar de manifest la necessitat de la participació significativa de la joventut en este esforç global. i ampliar els esforços en conjunt i individualment per a restaurar el planeta i protegir la vida, integrant la biodiversitat en la transformació de sistemes alimentaris.
D’altra banda, el Consell Valencià de la Joventut amb la campanya “Mentalment gelades” també revindica la importància del benestar i la salut mental, i la necessitat d’una acció conjunta de les Administracions Públiques.
Segons el CVJ, “és imperatiu que la joventut es convertisca en una prioritat per als poders públics i que des de les institucions s’articulen mesures ambicioses que donen una resposta real als nostres problemes, perquè fa falta no oblidar que els problemes de la gent jove tenen un efecte en el conjunt de la societat”.
Des de l’IVAJ hem comprovat que la pandèmia ha tingut dues fases diferenciades respecte a la joventut. En la primera, semblaven immunes al contagi, però no a les conseqüències econòmiques i laborals, la nova crisi va impactar clarament en les persones joves segons l’enquesta que realitzem conjuntament amb el CVJ.
No obstant això, en la segona fase, quan les persones joves eren les que es contagiaven en un percentatge elevat, se’ls tractava d’una manera prejudiciosa, com si tota la joventut estiguera i participara en els botellons i en les festes de caps de setmana.
Enfront d’esta imatge poc positiva sobre la joventut, llancem la campanya #Nosaltres sumen per a visibilitzar com s’ha comportat el col·lectiu jove durant la crisi sanitària, des de les seues experiències directes enfront de visions estigmatitzadores i estereotipades. Accions com el voluntariat, la cura dels seus majors, estudiant des de casa, amb el seu comportament cívic demostren que la joventut ha sumat de moltes maneres, també amb la solidaritat del voluntariat que des de les entitats juvenils o des del Consell Valencià de la Joventut han dut a terme”.
També ha sigut crucial el paper de tècnics i professionals de Joventut, entitats d’oci educatiu per a reinventar-se i continuar avançant en el compromís de servei.
És l’hora del Pla Ariadna i de l’Estratègia Valenciana de Joventut com a respostes per a traure a la nostra joventut de la crisi econòmica i emocional que els ha deixat “mentalment gelada”, per a això és necessari el concurs de les Administracions i de les persones joves. És cert que la pandèmia ha posat a prova a moltes famílies, també a joves, però ja estan en marxa els mitjans per a tornar a alçar-nos i no sols sinó en una dimensió global i planetària enfrontant el canvi climàtic, innovant en sostenibilitat i en hàbits alimentaris en un context d’inclusió i d’igualtat, ja que nosaltres sumem.
@GVAivaj