Un nou repte: combatre el joc patològic

El cos de professionals sanitaris porta anys alertant d’un augment de les addiccions als jocs d’atzar en línia, especialment entre la població més jove. Per això, és indispensable que el personal tècnic de joventut tinga les eines necessàries per a detectar aquestes conductes addictives i oferir una orientació adequada.

Parlem amb Francisco Pascual, especialista en conductes addictives, sobre la formació: “El joc patològic”, que ha impartit al personal tècnic juvenil i els permetrà aproximar-se millor a aquest complex món.

Quin és l’objectiu d’aquest curs? Quins temes es tractaran?

Tots sabem que les noves tecnologies i Internet han amplificat i creat un nou ecosistema en el qual proliferen els jocs d’atzar i les apostes. Si ens fixem en les persones joves, passen una gran part del seu temps lliure i d’oci en aquest entorn virtual.

El problema és que moltes d’aquestes persones joves, sobretot, durant la pandèmia, van començar a usar més del necessari aquestes plataformes en detriment d’activitats socials i culturals. En definitiva, el seu àmbit de socialització es va reduir a les xarxes socials i els jocs en línia.

Aquesta conducta pot desembocar, en primera instància, en problemes com a fracàs escolar, mal comportament, etc. Però, també, en addiccions molt preocupants. De fet, en els últims anys, la xifres a Espanya de joves amb addiccions a jocs i apostes s’ha incrementat considerablement i ja són molts els estudis que analitzen aquesta epidemiologia.

En el curs, tractaré que l’equip de tècnics descobrisquen aquesta nova realitat, però també tractarem d’establir models que els servisquen per a analitzar el perfil i les característiques d’aquelles persones joves que tenen més possibilitats d’acabar desenvolupant una addicció. En definitiva, establir un marc conceptual per a saber com detectar-lo i els recursos que existeixen per a tractar i reconduir aquestes conductes. Cal recalcar que, encara que hi haja persones que tinguen en un moment puntual problemes de conducta d’aquest tipus, poden reconduir-se i no arribar a desenvolupar una addicció greu.

Per què és important que l’equip de tècnics juvenils es formen sobre aquestes qüestions?

Al final, els professionals tècnics són els que estan més prop de la joventut i, per tant, en treballar amb ells poden detectar indicis: canvi del caràcter, aïllament…

Així poden aprofundir en els motius, acompanyar a les persones joves o oferir-les alternatives d’oci. És a dir, la proximitat de l’equip de mediadors juvenils els i les converteix en perfectes per a establir diagnòstics i una orientació adequada.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s