El dia del medi ambient i l’eficiència energètica dels edificis de l’IVAJ

Dins del projecte Alberg+, l’IVAJ té com a objectiu la implementació de mesures per a fer que les instal·lacions dels albergs i residències de l’IVAJ siguen més accessibles, sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, implementant mesures per a reduir els consums d’aigua, d’energia elèctrica i de combustibles fòssils, per a disminuir la petjada de carboni, indicador ambiental equivalent que pretén reflectir la totalitat de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) emesos per efecte directe o indirecte en una activitat.

Les polítiques de Joventut estan sempre alineades amb l’objectiu 2030 tal com indica l’últim Flash Eurobarometer 502. Youth and Democracy in the European Year of Youth; el 34% dels joves europeus pensa que un dels principals temes que devien centrar les polítiques de Joventut d’enguany és protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic. (font: observatorijove.info)

L’IVAJ està complementant aquest objectiu amb l’ús d’energies renovables, en l’Acord marc de Subministrament Elèctric de la Generalitat Valenciana per a la contractació d’energia elèctrica. També s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques que generen electricitat o plaques solars que calfen l’aigua amb l’energia solar i continua planificant actuacions per a millorar l’eficiència energètica de cada centre. Així en 2021 es van instal·lar uns dispositius per al control de consums i un sistema de gestió de dades per a intentar millorar els consums. Es pot veure l’energia que es consumeix i relacionar-la amb l’ocupació, ús de l’edifici i la climatologia, tot quedarà gravat amb un mesurament continu de dades, per a la seua anàlisi posterior.

Un aspecte fonamental per a aconseguir una eficiència energètica adequada en qualsevol edifici, amb un estalvi energètic considerable i el consegüent estalvi en emissions equivalents de CO₂, és l’aïllament de finestres, parets, portes i sostres dels edificis, que en molts casos són deficients, de poca qualitat i sense l’aïllament mínim necessari.

Actuacions realitzades recentment per a la millora de l’eficiència energètica dels edificis de l’IVAJ

• Durant l’any 2019 es van fer canvis en tots els enllumenats d’albergs i residències instal·lant llums tipus led, aconseguint estalvis d’un 70% de l’energia consumida en enllumenat.
• El canvi de refrigeradora i de sistema de generació de calor en La Florida suposarà un estalvi de milers d’Euros a l’any i moltes menys emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
Als albergs de La Marina i Mar i Vent s’han instal·lat panells fotovoltaics amb energia respectuosa amb el medi ambient i no consumeix combustibles ni genera residus.
Substitució en 2019 de les finestres de les habitacions de l’alberg de Biar
• En 2018 es van instal·lar ventiladors d’uns 4 metres de diàmetre en sales multi usos d’alguns albergs i residències.
La reforma integral de l’edifici sede de l’IVAJ, en la C. Hospital de València, ha suposat un 30% menys de consum, sent a més la instal·lació més eficient, segura i confortable. Aquest estalvi d’uns 7.500 € anuals i 9.000 kg d’estalvi en emissions de CO₂.

Notícies relacionades:
9.02.2022. L’IVAJ impulsa ‘Alberg +’, un nou model de la xarxa d’albergs juvenils de la Comunitat Valenciana més sostenibles i inclusius
20.10.2019. L’alberg-residència juvenil La Florida de l’IVAJ a Alacant és premiat per les seues millores en accessibilitat, quilòmetre 0 i estalvi energètic

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s