Clausura del Congrés

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat este dimecres en l’acte de clausura del Congrés de la Joventut, Polítiques PostZ, que es desenvolupa en el marc de l’Any Europeu de la Joventut, i que durant tres jornades ha reunit més de 200 professionals i experts de tota la Comunitat Valenciana en les instal·lacions del centre esportiu-cultural La Petxina. Tal com ha subratllat Ribó, es tracta “d’una oportunitat de reflexionar i participar en un fòrum de debat que ens ajuda a definir les necessitats urgents que té la joventut per a poder posar recursos i generar oportunitats”.

L’alcalde de València ha començat la seua intervenció amb una reflexió sobre la pandèmia: “les mesures que es van prendre per a pal·liar els seus efectes van afectar totes les persones, i la sensació que el temps es parava i es reprenia mesos després ens va provocar sensacions de pèrdua i desorientació”, ha recordat. “En qualsevol edat és difícil gestionar eixe parèntesi vital –ha afegit- però crec que totes i tots estem d’acord que el confinament i el compliment de les restriccions van ser especialment durs per als joves, per a aquells que van complir 18 anys o 15 sense que això poguera suposar cap canvi en la seua vida”.
Per això, Ribó ha fet una crida a fer “entre totes i tots un treball coordinat per a deixar d’estigmatitzar les malalties mentals i oferir espais segurs a les persones joves que les patixen”. “Posar a l’abast de tot el món servicis d’atenció és important, però acceptar socialment esta realitat cada vegada més comuna, també”, ha afirmat.
Finalment, l’alcalde s’ha referit també a la conscienciació sobre el procés de canvi climàtic del qual, ha assegurat, “la joventut ha sigut i és protagonista i referent”. Tal com ha afirmat Joan Ribó, “les persones joves entenen millor que qualsevol altre col·lectiu la importància de compartir xarxes de suport per a avançar en este tema”. “Vosaltres la gent jove –ha conclòs- teniu la clau perquè el món siga un lloc millor, i nosaltres, la responsabilitat d’oferir-vos tots els recursos”.
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que la consolidació de la Xarxa Jove amb prop de 400 professionals “situa a la la Comunitat Valenciana com a referent europeu en polítiques de joventut”.
La posada en marxa de la Xarxa Jove durant la passada legislatura, ha assegurat la vicepresidenta, va iniciar un procés de “municipalització” de les polítiques de joventut que va situar a les persones joves “com a centre de l’acció política del Consell”, i s’ha convertit en un sistema públic “amb accions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la joventut”. Per a l’any vinent, la Xarxa Jove compta amb una dotació pressupostària de “11,2 milions d’euros”.
La vicepresidenta ha clausurat el Congrés de la Joventut. Polítiques PostZ, organitzat per l’IVAJ en el marc de la commemoració de l’Any Europeu de la Joventut, i que durant tres dia ha reunit a València a més de 200 professionals de la joventut de tota la Comunitat Valenciana, joves i responsables polítics per a analitzar els reptes als quals s’enfronta aquesta generació postmilenial i com arribar a ells des de les polítiques públiques.

En la seua intervenció, Aitana Mas ha recordat que el canvi “profund i radical” en l’àrea de joventut en la Comunitat “es va materialitzar legalment en 2017 amb l’aprovació de la Llei de Polítiques Integrals de Joventut i de l’Estratègia Valenciana de Joventut 2017-2021, que han marcat l’acció política del Consell durant els últims anys”.
En aquesta línia, «des del Consell s’ha consolidat la Xarxa Jove dotant-la dels recursos econòmics i materials suficients per a donar estabilitat laboral als i les professionals i integrar-los en les estructures i plantilles de personal dels ajuntaments i mancomunitats a través de les respectives relacions de llocs de treball” ha indicat Aitana Mas.
Així mateix, la vicepresidenta s’ha referit també als importants avanços en participació juvenil que s’han reflectit, principalment, en els Consells de Joventut, i a la clara aposta del Consell per l’oci educatiu i pel foment de l’associacionisme “com a escola de ciutadania”.
“Gràcies a aqueixos ambiciosos reptes que ens marquem en 2015, podem estar satisfets d’un nou sistema públic de serveis a la joventut nascut pràcticament des del no-res”, ha manifestat la vicepresidenta.
Mes ha assegurat que des del Consell es continuarà treballant per a consolidar i estabilitzar la Xarxa Jove, convertir la Comissió Interdepartamental de Joventut en «un vertader instrument de la transversalitat» de les polítiques de joventut i establir les bases per a posar en marxa el full de ruta que serà la nova Estratègia Valenciana de Joventut 2024-2030.
Finalment, ha agraït als i les professionals presents en el congrés el treball i la dedicació diària com a personal de joventut i els ha felicitat “per l’espenta mostrada en una tasca gens fàcil que, entre totes i tots, portem avant amb dignitat, transparència, honestedat i eficiència”.

Ultima jornada del Congrés…
16/11/2022
Comencem l’ultima jornada del Congrés de la Joventut parlant de Polítiques sectorials que afecten a les persones joves:
Emancipació i informació :
Destaquem de la intervenció de Rocio Briones, D. G. d’Ocupació i Formació:
“Transformar Labora en un espai amigable, al qual abellisca anar i trobar un professional que t’acompanye en la cerca d’ocupació”.
“Recuperar la xarxa col·laborativa a través de polítiques actives d’ocupació en l’àmbit supramunicipal”
Per part de Purificació Peris García, D. G. d’Emergència Residencial Fundació Social de l’Habitatge i Observatori i Segregació Urbana:
“Pressupostos participatius per a la creació d’habitatges per a joves”

Les comunicacions d’aquesta àrea han anat a càrrec de
Rubén Ruedas ens parla de L’equip d’actuació directa en el territori del servei de suport a la Xarxa Jove, un estudi sobre desenvolupament, impacte i significat de la Xarxa Jove en el marc de ‘EVJ des de la coordinació de l’àrea.
Paula Gumbau ens parla del projecte Unitats de voluntariat estudiantil, una proposta metodològica de corresponsals als IES. En aquest estudi és partix de la idea de la importància del fet que a ladolescència és pren la primera presa de decissions. Així:
Plantegen una metodologia on se fa
• Una recollida de dades
• Un debat de les dades recollides
• Decidir l’acció de manera democràtica per votació
• Executar i avaluar
Ximo Cadiz ens parla en Pel reconeixement dels polítiques de joventut en la Llei de bases de règim local, com s’han desenvolupat les polítiques de joventut i com aquestes són assumides en major mesura per l’administració local a pesar de que no ve recollida en la Llei de Bases de Règim Local, la qual cosa pot tindre un afecte advers per als tècnics d’informacion juvenil.

Oci educatiu i treball amb joves
Ofèlia Gimeno Forner, secretaria autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic
Ens descriu com és l’objectiu de sanitat ambiental. Ens comenta algunes de les claus per a donar resposta a la necessitats de la joventut.
- Augmentar el benestar (impacte del covid_19)
- Aïllament social ( factors estressants)
D’ací un nou pla de prevenció de les addiccions en la comunitat valenciana.
També ens comenta el augment d’afectats de VIH, de transmissió de malalties de transmissió sexual, així com la violència sexual, psiquica, i física en adolescents de 14 anys.
Necessari posar en marxa programes d’educació i salut. Comenta la cartera de serveis en salut dirigida als centres educatius
Programes com el PEUS, classes sense fum…. Concursos sobre oci saludable. Clau: les persones joves analitzen la seua realitat i proposen activitats d’oci en el seu barri, al seu poble. La salut en positiu. Objectiu. Retardar l’edat d’inici a les addiccions.
Un nou programa «Planeta vibra» curs 22-23 amb l’objectiu desenvolupament d’una xarxa de centres educatius en la promoció de la salut.
La gent jove constitueix un impuls per a desenvolupar polítiques públiques saludables.
Reis Gallego Perales, directora general d’Innovació educativa
Incideix en l’esport i del paper que desenvolupen els centres educatius de la promoció física i de l’esport. I de les activitats que es desenvolupen fora de l’horari lectiu. En temes d’inclusió, ens comenta els materials didàctics sobre educació inclusiva publicats per part de la conselleria. Incideix en els protocols específics per a abordar l’absentisme escolar. I per a l’acompanyament per a abordar la Identitat de gènere.
Presenta a la nova figura de coordinació d’igualtat i convivència, dins del Pla d’igualtat i convivència en els centres educatius. Presenta els assoliments que s’estan realitzant amb la Codocència.
Ens comenta que dins de la formació d’adults, la gent jove i els adults comparteixen espais per a obtindre el grau en l’ESO, i l’accés a la universitat.
El programa estrela, la EOI virtual.
I finalment posa l’accent en el voluntariat amb la ciutadania ucraïnesa que hem acollit en la nostra Comunitat.
Marta Cubillas
Ens parla de Posicionament i valors en adolescents. Federació d’associacions d’estudiants (FADES)
Objectiu és crear ciutadania crítica. Ens explica que, si volem fer una intervenció amb adolescents, hi ha una sèrie de premisses bàsiques:
- Tindre dades objectives
- Com es decideix la temàtica a tractar
- Com avaluem l’impacte de la nostra actuació.
Tres objectius
- Testar un sistema de recollida de dades
- Obtindre dades: saber el punt de partida
- Retornar dades als centres. Facilitar la presa de decisions
Ens parla també de SOCIE, persones de diferents àmbits educatius. Busquen desenvolupar metodologies comunes a partir d’un llenguatge innovador basat en les competències educatives.
Rafa Moriel
Horta neta: programa de sensibilització ambiental amb joves i públic dones de l’àmbit local, es caracteritza per ser un programa d’activitats de sensibilització ambiental a través del territori. Horta Neta. Naix aquest moviment com a Indignació _acció. Objectius de la campanya:
- Educació en valors
- Pensament crític
- Coneixement/estima de l’entorn
- Visibilitzar projectes/col·lectius
- Creació de sinergies/xarxes
Apoderament i participació.
Des de les Administracions públiques és necessari facilitar les accions participatives mitjançant lleis participades pels seus protagonistes, així com generar una estabilitat del personal facilitador d’aquestes accions a través de concerts amb les entitats locals.
Es posa de manifest que l’Administració no està preparada per a la participació, aquesta manca podria cobrir-se mitjançant la formació i l’aprenentatge i així aconseguir plantar la llavor, en infància i joventut, perquè cresca la cultura participativa.
El director de l’IVAJ, Jesús Martí presenta a José Carlos Ceballos, director de l’àrea internacional del CISE, José Carlos Ceballos, ha explicat com han incorporat en el CISE diferents competències i educació no formal per a projectes destinats a millorar la societat.

Fomentar i impulsar l’adquisició de competències i capacitats en les persones joves pot convertir-se en una potent eina de desenvolupament social i econòmic, és la principal conclusió de la conferència de José Carlos Ceballos, director de l’àrea internacional del Centre Internacional Santander Emprenedoria (CISE), que ha tingut lloc en l’última jornada del ‘Congrés de Juventut. Polítiques PostZ’, organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).
Durant la ponència, s’ha parlat de les competències més valorades en els últims anys, així com de les huit competències d’aprenentatge permanent que la Unió Europea ha definit i que marcaran el desenvolupament educatiu i de la societat.
A més, el ponent ha incidit en què l’educació formal té moltes coses bones, aporta coneixements i funciona com a ascensor social, però hi ha altres qüestions a les quals no arriba, igual que la no formal. Per això, la clau és fomentar la combinació de totes dues per al desenvolupament de les persones joves, però també d’una societat crítica i en constant evolució.
Ceballos ha explicat que en el CISE utilitzen el marc Entrecomp, un marc de referència complet, flexible, multipropòsit i un punt de partida per a acostar les competències més demandades i l’aprenentatge constant a les persones joves i aconseguir que milloren la seua ocupabilitat i puguen desenvolupar projectes amb impacte social.
Continua el Congrés de Joventut Polítiques Post-z
L’IVAJ analitza els reptes de la joventut espanyola
15/11/2022
En la jornada de hui, ha participada l’analista polític i professor de ciència política en la Universitat Carles III de Madrid, Pablo Simón, que explicarà durant la seua exposició que les persones joves són hui el rostre de la pobresa al nostre país.
De fet, la pobresa infantil i juvenil és molt major que la d’aquells que tenen més de 65 anys. A més, les persones joves segueixen en una situació molt complicada per a aconseguir ocupacions estables i la seua emancipació residencial és un autèntic repte que s’agreuja en situació de crisi. Tot això, incideix en el desenvolupament del seu potencial i converteix a les noves generacions en les més afectades per les crisis. No obstant això, els temes de joventut cada vegada tenen més impacte en l’agenda, que a Espanya ha millorat en termes de formació (inversió en FP, caiguda dels denominats ninis, disminució de l’abandó escolar primerenc), també ha millorat en les dinàmiques del mercat de treball i s’estan desenvolupant més polítiques de rendes mínimes. Encara que, l’habitatge encara continua sent una assignatura pendent.

Al que respecta als Treballs per àrees temàtiques, podriem destacar
Emancipació i informació: Les claus de la informació Juvenil
Bàrbara López, Youth Ambassador
“Aprendre, conéixer recursos, noves oportunitats, i disposar d’una bona informació és clau per al desenvolupament vital de les persones joves”
Yaiza N. Cangundu Jiménez, Consell Valencià de la Joventut
Ens ha comptat en què es treballa en el projecte InfoPeer d’ERYICA, el concepte d’informació jove, com formar a altres joves i com fer la informació juvenil més atractiva a per als iguals.
Anna Nesladek, responsable de projectes d’ERYICA
Ens ha explicat els diferents projectes d’ERYICA.
“Els joves són creadors de continguts. És per això que es considerem de gran importància la Informació juvenil”

Oci educatiu i treball amb joves: Anàlisi dels Plans joves. Què es planifica a nivell territorial?
Itinerari: Oci educatiu i treball amb joves
Janis Pinyana Fernández, coordinadora de suport a la Xarxa Jove
“Ja tenim aprovats el 57,5% dels plans joves de la Comunitat, la majoria dels quals tenen una durada d’entre 3 i 4 anys.”
“En quant al seu contingut, en relació a les tres grans àrees del Congrés trobem que:
- L’emancipació està molt present als plans joves analitzats.
- La participació juvenil apareix contemplada a tots els plans joves, sent el fórum jove el mecanisme més destacat de participació.
- L’oci educatiu es recull des de diverses perspectives, però majoritàriament centrat en els grans valors socials

Apoderament i participació: Anàlisi dels fòrums joves. Què demanen les persones joves?
Elvira Gimeno Gramuntell, coordinadora d’atenció directa al territori de la Xarxa Jove.
El punt de partida ha sigut realitzar un estudi de joventut per a saber «Que diuen les persones joves», mitjançant un procés de consulta, preguntes, propostes i assimilació. D’això han sorgit 12 temes. Això ens ha portat a «Que proposen les persones joves», aquest procés s’ha dut a terme en un Fòrum de fòrums que va tindre lloc a l’octubre en l’alberg juvenil de l’Argentina, en Benicassim on van participar 17 municipis i van treballar sobre els 12 temes i d’on van eixir 66 propuestestasstas proposades estan en la plataforma de participació GVA

Núria Duño Esteve, coordinadora Aliança Educació 360 en la Fundació Bofill ens ha parlat en la seua conferencia de Educació a temps complet sobre les bases de com entendre l’educació ampliada per reduir desigualtats.

L’esmorzar ha sigut el moment distés en el qual els assistents han aprofitat per a relaxar-se.

Continua la jornada del #CongresJoventut22 a la vesprada amb la taula redona: Estudis en matèria de #joventut amb Anna Sanmartín, de la Fundació d’Ajuda a la Drogoaddicció (FAD) que ens parla de Noves Masculinitats, Julio Huerta Balastegui, de la Fundació Horta Sud que ens parla del Mapa de les associacions juvenils valencianes i Vicent A. Querol Vicente, Universitat Jaume I, que ens parla de Joventut rural i participació.
Anna Sanmartín ha presentat l’informe ‘Joves davant la caixa de la masculinitat’. La professora ha explicat el concepte de caixa en el qual es basa l’estudi com una metàfora de la masculinitat hegemònica tradicional per a després exposar algunes de les primeres conclusions que s’han extret de l’informe.
En aquest sentit, Sanmartín ha apuntat que la majoria dels homes i dones rebutgen els valors tradicionals representats per la caixa de la masculinitat, ja que el valor de la igualtat i la consciència sobre la desigualtat de gènere estan molt estesos entre la joventut. No obstant això, els homes encara es posicionen molt més que les dones en postures pròximes a l’ètica patriarcal i a les idees de la masculinitat hegemònica tradicional.
Pel que respecta a la Comunitat Valenciana, s’observen les mateixes tendències que a nivell nacional, encara que en el cas valencià hi ha visions fins i tot més conservadores entre els homes dins de la caixa.
Finalment, Sanmartín ha exposat que l’acostament a la masculinitat hegemònica tradicional també suposa construccions altament preocupants i nocives sobre la violència dels homes cap a les dones, en banalitzar-la, negar-la i, en última instància, legitimar-la.

Continuem amb les comunicacions per àrees temàtiques. Dins de l’itinerari d’Oci educatiu Antonio Benaches ha parlat sobre l’oci educatiu en Europa.
Partint de la base que el concepte d’oci educatiu varia molt entre els diferents estats, la xarrada comprén una explicació actualitzada del programa Erasmus+ mentre es repassen les diferents possibilitats que ofereix el programa així com les diferents maneres d’entendre i finançar l’oci educatiu a Europa.

Finalitza amb un intercanvi de coneixements entre els assistents i els joves erasmus presents.
A l’àrea d’Emancipació i informació, Sergio Gómez, president de Xarxa Joves.net, ha presentat aquest Consorci, format per un total de 21 municipis, que treballen conjuntament diferents programes dirigits a la població jove, mols dels quals han sigut innovadors.
A continuació, Gema Soria i Salva Nieto han presentat el programa de corresponsals, que duen a terme diferents municipis i que han il.lustrat amb dos vídeos, un dirigit a personal tècnic i altre qye utilitzen en les presentacions per a joves.
Després Juana López, tècnica de joventut de Quart de Poblet ha presentat l’última campanya que ha llançat Joves, Prejudice Collection, junt al dissenyador de la mateixa, Ángel Romero. Es pot trobar més informaciói els materials de la campanya al web www. Joves.net.
Acabem la jornada amb la ponència d’Alberto Soler Soto, llicenciat en Filologia Hispànica sobre el projecte de participació juvenil i educació lectora #ProjecteMandarache

14/11/2022
Arranca el Congrés Polítiques Post-Z
Arranca el congrés Polítiques Post-Z, organitzat per l’IVAJ que se celebrarà entre el 14 i 16 de novembre en el complex La Petxina de la ciutat de València. S’emmarca en la commemoració de l’Any Europeu de la Joventut, i busca “recuperar perspectives positives per a les persones joves que s’han vist afectades negativament per l’impacte de la pandèmia, i que a més d’agreujar problemes com el de salut mental o la dificultat d’emancipar-se ha posat sobre la taula la dificultat de les administracions per a connectar amb ells”. Així ho ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, qui ha indicat que les polítiques de joventut “han de ser una prioritat en els àmbits polítics i en tots els nivells del procés de decisions”, i en aquest sentit ha esmentat la participació, l’emancipació i l’oci educatiu com a “factors clau” en la planificació d’accions futures. “Des d’aquesta perspectiva es planteja un congrés que busca les línies de treball i investigació que s’estan desenvolupant actualment en aquestes àrees, amb l’objectiu de replantejar les polítiques públiques amb la mirada posada en el 2030 i en la confluència europea”, ha resumit el responsable de l’IVAJ.
El congrés ha segut inaugurat pel President de la Generalitat, Ximo Puig i per Cristina Martínez, presidenta del Consell Valencià de la Joventut.

Després de l’acte d’inauguració, ha hagut un Fòrum obert en el qual participaran
Sherezade Cabrera Pérez (Yátova), Joanna Canales Boix (Elx), Álvaro Cano López (Associació Esplais Valencians, Manises) i Alejandro Pérez Clement (Consell Joventut d’Elx) junt a Maite Ibáñez (Ajt de València), María Teresa Pérez (INJUVE) i Rubén Sancho (Generalitat Valenciana), com a representants de persones joves, personal tècnic de joventut i responsables polítics. Del que s’ha parlat podem destacar:

- «És necessari que hi haja un moviment social i un esforç col·lectiu per a començar a entendre que l’habitatge ha de ser un dret garantit com diu la Constitució», Rubén Sancho, Secretari Autonòmic d’Igualtat i Diversitat
- «Som una de les generacions més compromeses amb el nostre entorn, amb iniciatives contra el canvi climàtic que estan liderades per les persones joves», Alejandro Pérez, consell de joventut de Elx.
- «Sobre ocupació, hem de fer transformacions estructurals, canviar el model i formar a les persones joves en els perfils que s’estan demandant relacionats amb economia circular o amb innovació», Maria Teresa Pérez, directora general Injuve.
- «Tenim que crear un espai d’oci alternatiu per a que les persones joves puguen fer altres activitats alternatives al consum de droges», Joanna Canales
Al final d’aquesta jornada, es lliuraran els Premis IVAJ Campament Juvenil i Programes d’Oci Educatiu 2022, en les categories de campaments juvenils i de programes d’oci educatiu. Es tracta, segons ha destacat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, “de visibilitzar i valorar uns treballs fets per joves per a joves”, i de premiar actuacions que “conjuguen oci i educació en valors”.
• Associació Grup Scout IMPEESA 243 de Burjassot. Premi Puigcampana, millor campament temàtic amb una temàtica relacionada amb l’art, la creativitat, la ciència o la cultura.
• Federació d’Escoltisme Valencià. Secció ALTAÏR. Premi Penyagolosa, a la sostenibilitat.
• Federació d’Escoltisme Valencià. Secció ITER. Premi Alt de les Barracas, a la inclusió.
• Fundació Asindown. Premi Valltorta, a la inclusió social de joves amb menys oportunitats.
• Associació Grup Scout IMPEESA 243 de Burjassot. Premi Guerrer de Moixent, a la sostenibilitat
Menció honorifica:
– Júniors Moviment Diocesà Foc Verd.
– Federació d’Escoltisme Valencià: Agrupament Escorta Orión
– Federació d’Escoltisme Valencià: Agrupament Escorta Santa Marta

#PremisIvaj