Ja tenim Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme de la Comunitat Valenciana, aprovada en Les Corts Valencianes el passat 30 de març!

Per María Jesús Pérez Galant, Directora general de Participació Ciutadana

Una llei que reforça la participació directa en els assumptes públics, la presa de decisions i la cocreació de polítiques públiques i en la rendició de comptes, mesures que venim implantant des del Botànic.

La fortalesa d’aquesta llei naix de la participació directa de la ciutadania i de tot un procés d’escolta a través de tallers i del debat obert en el portal GVA Participa, a més d’un debat obert amb les administracions públiques d’àmbit local i autonòmic. 

Des de una visió àmplia, la lle ve definida per tres objectius fonamentals que la guien en tot el seu articulat:

  1. Combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articular un model de governança teixint aliances amb les entitats ciutadanes i locals del territori.
  2. Fomentar la cultura participativa des de l’escola, des de el compromís de les Administracions amb l’Educació en la participació (formal i no formal).
  3. Tindre una mirada àmplia i inclusiva per a no deixar a ningú en els marges, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables amb dificultats per a la participació de las polítiques públiques (bretxes digitals, territorial, per edat, gènere, diversitat funcional, migrants…).

Entre els principals progressos que la present Llei incorpora es poden destacar els següents:

  • Reconeix a tota persona com subjecte amb dret a la participació, i per tant sense límit en l’edat per a exercir la mateixa.
  • Enforteix al teixit associatiu i el fa protagonista en les polítiques públiques, com també a la ciutadania no organitzada.
  • Obri i garanteix els canals, les estructures i els espais de participació i escolta entre l’Administració i la ciutadania.
  • L’Administració Local, com institució més pròxima a la ciutadania, és present en tot el seu articulat, marcant els criteris de qualitat en les polítiques de participació municipals i sempre respectant la seua autonomía competencial. Destacant a la Xarxa de Governança Participativa Municipal com espai de col·laboració i cooperació entre Generalitat i les entitats locals en matèria de govern obert i participació ciutadana per a dur a terme la implementació de la Llei en tot el territori.
  • Situa la participació ciutadana com a eix transversal de l’acció política de la Generalitat, garantint la qualitat d’aquesta, amb els Pressupostos Participatius Autonòmics vinculants i amb l’obligatorietat d’implementar els processos participatius en aquelles normatives que tinguen impacte en la societat.
  • Reconeix a més el dret a la participació en totes les polítiques públiques de tota persona valenciana que residisca en l’exterior de la Comunitat i a garantir el seu retorn de totes aquelles que ho desitgen sense menyscabar cap dret.
  • I, sobretot, es una llei que concep l’Escola com un espai de transformació social i des d’ací, posa l’èmfasi en la comunitat educativa, en la gestió dels espais públics i projectes educatius, en l’Educació en Participació a través d’entitats ciutadanes i amb especial èmfasi en la participació de la infància, adolescència i joventut.

En definitiva, és una Llei inspiradora, motivadora i inclusiva que obri espais d’escolta i creació compartida i comunitària, té en compte l’avaluació de les polítiques públiques, genera un model d’aliances en la gestió de lo públic i consolida una comunitat participativa vertebradora del territori del País Valencià. Tot això sense oblidar-nos d’una mirada igualitària e inclusiva, on caben tots i totes, per a no deixar a ningú en els marges.

https://videos.gva.es/index.php/extwidget/preview/partner_id/119/uiconf_id/23448186/entry_id/0_n0lgew6h/embed/dynamic

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s