Per María Jesús Pérez Galant, Directora general de Participació Ciutadana
Una llei que reforça la participació directa en els assumptes públics, la presa de decisions i la cocreació de polítiques públiques i en la rendició de comptes, mesures que venim implantant des del Botànic.
La fortalesa d’aquesta llei naix de la participació directa de la ciutadania i de tot un procés d’escolta a través de tallers i del debat obert en el portal GVA Participa, a més d’un debat obert amb les administracions públiques d’àmbit local i autonòmic.
Des de una visió àmplia, la lle ve definida per tres objectius fonamentals que la guien en tot el seu articulat:
- Combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articular un model de governança teixint aliances amb les entitats ciutadanes i locals del territori.
- Fomentar la cultura participativa des de l’escola, des de el compromís de les Administracions amb l’Educació en la participació (formal i no formal).
- Tindre una mirada àmplia i inclusiva per a no deixar a ningú en els marges, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables amb dificultats per a la participació de las polítiques públiques (bretxes digitals, territorial, per edat, gènere, diversitat funcional, migrants…).
Entre els principals progressos que la present Llei incorpora es poden destacar els següents:
- Reconeix a tota persona com subjecte amb dret a la participació, i per tant sense límit en l’edat per a exercir la mateixa.
- Enforteix al teixit associatiu i el fa protagonista en les polítiques públiques, com també a la ciutadania no organitzada.
- Obri i garanteix els canals, les estructures i els espais de participació i escolta entre l’Administració i la ciutadania.
- L’Administració Local, com institució més pròxima a la ciutadania, és present en tot el seu articulat, marcant els criteris de qualitat en les polítiques de participació municipals i sempre respectant la seua autonomía competencial. Destacant a la Xarxa de Governança Participativa Municipal com espai de col·laboració i cooperació entre Generalitat i les entitats locals en matèria de govern obert i participació ciutadana per a dur a terme la implementació de la Llei en tot el territori.
- Situa la participació ciutadana com a eix transversal de l’acció política de la Generalitat, garantint la qualitat d’aquesta, amb els Pressupostos Participatius Autonòmics vinculants i amb l’obligatorietat d’implementar els processos participatius en aquelles normatives que tinguen impacte en la societat.
- Reconeix a més el dret a la participació en totes les polítiques públiques de tota persona valenciana que residisca en l’exterior de la Comunitat i a garantir el seu retorn de totes aquelles que ho desitgen sense menyscabar cap dret.
- I, sobretot, es una llei que concep l’Escola com un espai de transformació social i des d’ací, posa l’èmfasi en la comunitat educativa, en la gestió dels espais públics i projectes educatius, en l’Educació en Participació a través d’entitats ciutadanes i amb especial èmfasi en la participació de la infància, adolescència i joventut.
En definitiva, és una Llei inspiradora, motivadora i inclusiva que obri espais d’escolta i creació compartida i comunitària, té en compte l’avaluació de les polítiques públiques, genera un model d’aliances en la gestió de lo públic i consolida una comunitat participativa vertebradora del territori del País Valencià. Tot això sense oblidar-nos d’una mirada igualitària e inclusiva, on caben tots i totes, per a no deixar a ningú en els marges.