A contra corrent

Després de 6 anys com a President Diocesà de Júniors Moviment Diocesà, la meua conclusió a tan gran experiència no es pot resumir en una altra paraula que no siga GRÀCIES.

Per a aquells que no ho coneguen, Júniors M.D. és una associació juvenil que forma part de l’Església Catòlica i està present en més de 90 municipis de la Comunitat Valenciana, donant cabuda a prop de 2.500 educadors i més de 14.000 xiquets, adolescents i joves en 150 Centres diferents.

En els últims sis anys he tingut la sort i el privilegi de poder presidir-la al costat d’un equip formidable de persones que han participat de l’Equip Executiu, per a donar resposta a les necessitats que ens eren plantejades per tots els membres.

La meua experiència en esta associació comença als 8 anys, on vaig participar com a xiquet i vaig anar creixent fins a arribar a ser Educador per a transmetre mitjançant l’oci i el temps lliure, com havien fet amb mi, valors cristians a nombrosos xiquets. L’etapa d’Educador la vaig compaginar també sent Cap de Centre i, més tard, com a Secretari Diocesà de Comunicació de tota l’associació. Finalment en 2012 vaig assumir la responsabilitat de President per a poder continuar treballant per i per als més xicotets des d’una perspectiva diferent.

En totes les etapes que he viscut, indistintament de la responsabilitat assumida, sempre he viscut els mateixos sentiments: compromís cap als qui m’havien triat, por al desconeixement de la tasca a realitzar, responsabilitat amb el que tenia entre mans, però sobretot alegria de poder servir i acompanyar, i gratitud cap als qui col·laboraven en les accions i projectes plantejats.

Durant estos anys he tingut molt clar que el meu treball altruista no era per a un benefici propi, sinó per al de l’associació i els seus membres, un treball el qual sempre he entés en clau de servei i lliurament als altres, prioritzant sempre a l’altre i les seues necessitats, remant a contra corrent.

I dic això perquè la societat actual, i més en l’etapa de la joventut, sembla prioritzar un altre tipus de valors que res té a veure amb els que he experimentat en la tasca voluntària. L’efímer, el passatger, el consum voraç, l’aparentar més que el ser… entre altres qualificatius semblen perfilar a un jove que viu despreocupat del que li envolta.
A tots estos “experts” que titllen així a la joventut, els recomanaria que es passaren per una associació juvenil com la nostra. Òbviament els joves no vivim aliens al que ens envolta, i tenim els defectes i les virtuts pròpies d’esta etapa vital, però destaque nombrosos valors que he vist i viscut en la meua experiència voluntària en la meua associació: el sacrifici personal, la cerca de solucions per a ajudar els necessitats, el lliurament incondicionalel servei als altres, el treball en equip, l’alegria del missatge a transmetre, la fortalesa de la joventut… 

No puc recomanar una altra cosa a tots els joves, que, si tenen l’oportunitat, facen un voluntariat (el que més s’ajuste a la seua vida, ideologia…), perquè la tasca i l’exercici voluntari els reportarà beneficis incalculables. Els canviarà la vida, perquè aprendran el que mai van aprendre en altres llocs i viuran experiències úniques molt gratificants.

Aplaudisc a tots eixos joves, valents, que decideixen remar a contra corrent per a aconseguir canviar el món i, a tots ells, els done les gràcies per fer possible que les nostres associacions juvenils, com en el nostre cas de temps lliure educatiu, puguen transformar la societat.

Pedro Andrés – @pedroandresanchez
Juniors M.D. – @juniorsmovimentdiocesa

1 Comment

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s