Per què és necessari parlar més sobre sexualitat (I).

Dubtes sense resoldre, falta d’informació, mites erronis i un llarg etcétera envolten encara hui al sexe. Parlem amb la psicòloga especialitzada en sexualitat i teràpia de parella, Lara Avargues, sobre la importància de parlar i educar sobre sexualitat.

Gràcies al teu treball t’endinses en un terreny desconegut per a la majoria: la ment de les persones adolescents i la seua visió de les relacions sexuals i de parella. On eduquen actualment la seua sexualitat les persones adolescents?

Actualment, no hi ha educació sexual de qualitat i, per aquest motiu, els adolescents acaben navegant en internet, especialment per curiositat i buscant informació per a entendre i descobrir el seu cos. També solen parlar i tindre converses entre ells, retroalimentant allò que han vist en la xarxa. Aquestes dinàmiques d’informació els deixen vulnerables a un model de sexualitat molt limitat, amb el qual estableixen moltes creences errònies que afecten el seu benestar psicològic i sexual.

Encara tenim un concepte esbiaixat de la sexualitat? L’imaginari col·lectiu de les persones adolescents sembla girar només al voltant de les relacions sexuals, què és en el seu sentit més ampli la sexualitat?

La sexualitat està envoltada de moltes creences que contribueixen a crear un imaginari eròtic molt limitat basat fonamentalment en el coit i els genitals. Per a parlar de sexualitat és important destacar que cada persona viu i experimenta una sexualitat. Aquesta és única i personal, existint tantes sexualitats com persones.

La sexualitat té a veure amb el nostre cos, la nostra pell, el gust, la vista o l’olfacte. En definitiva, amb el que podem descobrir amb els nostres 5 sentits. També té a veure amb la nostra capacitat de decisió, de sentir, d’expressar-se i relacionar-se amb un mateix i els altres, i això té a veure amb el que es coneix com a drets sexuals: el dret a la llibertat i a l’educació sexual.

Les xarxes socials s’han convertit en el canal de comunicació predilecte per a connectar amb les persones joves. Què tenen per a haver-se convertit en una eina tan eficaç per a la divulgació i, en concret, per a tractar temes vinculats amb les relacions afectives?

Actualment, la tecnologia i, en concret internet, ha produït un canvi social i tecnològic accelerat, transformant les relacions interpersonals i la visió del món. Internet compta amb algunes característiques que resulten atractives per a la gent jove. D’una banda, l’anonimat afavoreix processos d’exploració sobre la sexualitat. Per exemple, buscar consells sobre sexualitat sense ser descoberts, compartir assumptes personals, com l’orientació del desig o preguntar sobre situacions problemàtiques per a ells. També l’accessibilitat els permet tindre moltes oportunitats de buscar, crear i compartir informació relacionada amb la seua intimitat.

No obstant això, aquestes característiques pròpies d’internet, encara que faciliten noves experiències i enfortisquen aspectes relacionals poden tindre conseqüències negatives per a les noves generacions. Per això, és indispensable una formació crítica i un acompanyament sobre els continguts i els usos de les xarxes per a generar factors protectors i de benestar per a l’adolescent.

@larapsicosex

@laraavargues

...la segona part d'aquesta entrevista, en el pròxim post
...i a més, a la web de l'IVAJ, tens uns vídeos sobre salut sexual i afectiva.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s