La veu del col·lectiu juvenil ha de ser escoltada

La veu del col·lectiu juvenil ha de ser escoltada (i atesa) en l’elaboració de totes i cadascuna de les polítiques de joventut que els afecten directament, però també en tots aquells aspectes de l’acció política que, en definitiva, marcaran el seu present i el seu futur immediat. 

Això és, l’increment de la mobilitat sostenible i del transport públic assequible, l’aposta per la transició energètica, les energies renovables i altres accions per a frenar el canvi climàtic, el fre a l’augment de l’especulació immobiliària i l’increment del parc públic d’habitatge o la lluita contra la desocupació juvenil i l’alta precarietat laboral, que afecten especialment joves i dones

Són solament alguns exemples de polítiques transversals dirigides a millorar la vida de molta gent i, especialment, de col·lectius socials en situació de vulnerabilitat en dos aspectes que estan íntimament molt lligats: la falta de treball i les dificultats d’accés a l’habitatge. Sense una ocupació estable i una casa és molt difícil començar un projecte de vida autònom i digne.

Això ens ocupa i ens preocupa a l’hora de prendre mesures per a millorar la vida diària de les persones joves de la Comunitat Valenciana. D’aqueixa preocupació naixen accions decidides, de les quals estem especialment orgullosos, com els programes d’ocupació juvenil de Labora, el servei valencià d’ocupació i formació de la Generalitat, que han donat una primera oportunitat laboral en l’Administració pública a milers de joves valencians i s’han convertit en un exemple de bona gestió dels fons de la Unió Europea per a acabar amb l’atur juvenil.

Vull destacar especialment la bona marxa de l’ocupació juvenil valencià, tant en nombre de contractes com en augment de la contractació indefinida. La Comunitat Valenciana està entre les cinc autonomies on més ha crescut la contractació entre els joves en aquest primer semestre de 2022. En concret, en el nostre territori ha augmentat un 29,7%.

És, sens dubte, una notícia altament esperançadora per al mercat laboral valencià, ja que la desocupació de la població dels menors de 25 anys és un dels principals desafiaments que afronta la nostra economia i aquestes xifres evidencien que anem pel bon camí.

A més, estem immersos l’any Europeu de la Joventut 2022, que té com a objectiu recuperar perspectives positives per a les joventuts europees, que s’han vist afectades negativament per l’impacte de la pandèmia de COVID-19. Es tracta d’un any centrat en els joves per a redoblar els esforços necessaris per a integrar les seues prioritats en àmbits polítics clau i en tots els nivells del procés de presa de decisions.

En la Comunitat Valenciana fa anys que ho fem i, vull aprofitar aquest Dia Mundial de la Joventut per remarcar que el nostre compromís és continuar apostant per la participació de les persones joves en l’acció social, cultural i política

Aitana Mas Mas
Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Deja un comentario