23 d’abril. Voluntariat per la lectura

Què pots fer hui per la lectura? Mitja dotzena de propostes de voluntariat fàcil que et faran sentir persona de llibre per un dia.

1. Olora. Pots olorar algun llibre. Si tens experiència en olorar lletra impresa, ja saps de què t’estic parlant, és un plaer, veritat? Si no ho has fet mai, prepara’t! Notaràs que els llibres de paper tenen un perfum especial, un no sé què, et fa pessigolles al clatell i, sense saber com, si l’olor és bona, et venen de seguida unes ganes de llegir que no pots controlar. Prova-ho. Només per hui, acostat a una llibreria o a una biblioteca i ensuma llibres a plaer.

2. Llig. Si en olorar-los et vénen ganes de llegir, fes-ho. Pots tastar-ne algun dels que has ensumat, o un altre qualsevol. Però alerta, si fa temps que no ho fas, et recomane llegir a poc a poc, mirant de gaudir de l’experiència, assaborint cada paraula i mastegant bé les frases, molt lentament, no siga que t’enfites de plaer. I, si ets una persona al·lèrgica als àcars del paper, o et fa mandra acostar-te a la biblioteca del barri, o a la llibreria, o no en vols comprar cap, o no pots perquè no tens diners…, no tens excusa. Hi ha uns quants llocs web on en pots descarregar de manera gratuïta i LEGAL. Quatre exemples:

3- Recomana. Si tens una autora o autor que t’encante, o hi ha un llibre a la teua vida que t’ha tocat de veritat, t’anime a compartir-ho amb la gent del teu voltant. Hui és un bon dia i tens material per iniciar una conversa captivadora. Si no has quedat amb ningú, perquè és dilluns, sempre pots compartir-ho per les xarxes amb l’etiqueta #mencantallegir.

4- Allibera. Si tens un llibre xulo però que ja no el vols llegir més, allibera’l perquè algú l’aprofite. Fes BookCrossing en el banc d’un parc, o al seient del metro, o a la soca d’un arbre vell. Però, com que és el dia del llibre, fes una nota creativa i clava-la entre les pàgines, desitja-li bona lectura i felicitat a la persona que llegirà el llibre que tu abandones. Un simple: “Feliç Dia del Llibre i pròsper any nou”, serviria, però tu ets una persona més creativa, n’estic segur.

5- Informa-te’n. També és el dia dels drets d’autoria. Procura no descarregar res que no siga legal, i lliure de drets. Si les persones creatives que generen literatura es farten que no els respectem l’autoria, les editorials tancaran, les persones il·lustradores deixaran de fer dibuixos i ningú no inventarà històries. Ens quedarem sense el plaer llegir. No podrem ensumar llibres, els dolents guanyaran, i no serà un gran final feliç per a la història de la literatura.

6- Celebra. Pots celebrar el 23 d’abril, Sant Jordi, fent una filada mora, o cristiana, però també pots regalar una rosa i un llibre a una persona que estimes. Parafrasejant Nino Bravo, que hui fa una setmana i 45 anys que ens va deixar: «Al partir, un libro y una flor, un te quiero, una caricia y un adiós»

Adéu.
Pep Castellano

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s