The Wikivibrance: el lloc de trobada dels joves amb Viquipèdia

Amb més de 21 anys a les esquenes, Viquipèdia és un projecte global impulsat per la seua comunitat de voluntaris. Gent d’arreu del món que proposa iniciatives amb l’objectiu de fer que la suma de tot el coneixement humà estiga disponible per a totes les persones en tots els idiomes del món.

Entre esta gent es troba Euphemia Uwandu, viquipedista d’Igboland, a Nigèria, que el 2021 va llançar el projecte Wikivibrance: una iniciativa global que busca celebrar el dia internacional de la joventut, i aprofitar les diferents temàtiques que cada any es proposen per a ampliar contingut a Viquipèdia. La primera vegada que se celebrà fou l’any 2021, en format virtual, i va reunir a 71 participants d’arreu del món.

Enguany, i en motiu del Dia Europeu de la Informació Juvenil, el projecte Wikimedia València i l’IVAJ van col·laborar per a organitzar una trobada europea dedicada a l’educació i els projectes amb joves en Viquipèdia. L’esdeveniment, que s’havia de celebrar a l’alberg de Moraira, va traslladar-se a l’espai virtual per culpa de l’emergència humanitària derivada de la invasió russa d’Ucraïna, que va obligar a cedir les places d’alberg a les persones refugiades.

El 2 d’abril a les 10.00 h, Francesc Fort inaugurava a Youtube el Wikivibrance Europe 2022. En esta primera edició, vam contar amb 5 ponents de 4 comunitats lingüístiques diferents, que exploraren les experiències educatives i juvenils desenvolupades a llocs com el País Basc, Marroc o Sèrbia.

Pel que fa a Educació, Galder González, de l’Euskal Wikilarien Kultura Elkartea, ens presentà les diferents iniciatives que el seu grup lidera al País Basc. D’elles, destaca el projecte de Txikipedia, una Viquipèdia dirigida a estudiants d’entre 8-13, i que té la característica que s’integra a dins de la Viquipèdia normal, com una pestanya nova. Per la seua banda, Soukaina Abelhad ens va presentar la iniciativa Reading Wikipedia in the Classroom. La iniciativa fou apadrinada per la Fundació Wikimedia, i Soukaina fou una de les persones encarregades d’aplicar-ho als centres de secundària del Marroc.

També interessants són els programes educatius de Wikimedia Serbia, organització que des del 2012 compta amb una junta acadèmica. Nebojša Ratković ens va fer una introducció als projectes a la primera de les dos sessions que realitzà. En el camp de l’orientació juvenil, Nebojsa ens va introduir els diferents projectes que realitza Wikimedia Serbia. Cal destacar els Wikicampanents, on estudiants s’allunyen de la civilització per a aprendre sobre l’entorn amb Viquipèdia com a leitmotiv.

Finalment, Sònia Camarasa, estudiant del Master d’Humanitats Digitals de la UB, va introduir el seu treball de final de master (TFM), amb l’objectiu de crear un Viquiprojecte per a escoles de secundària en què es treballen les competències informacionals i s’introduisca la perspectiva de gènere. El Viquiprojecte, que ja s’està aplicant a centres educatius valencians, versa sobre biografies de dones il·lustradores de còmics i l’avaluació de l’adquisició de competències es farà per rúbriques. El  TFM s’emmarca dins del projecte de recerca Plan Nacional I+D+I of the Ministerio de Ciencia e Innovación de España (Ref. PID2020-116936RA-I00).

Wikivibrance és sols una de les moltes iniciatives que dia a dia, les diferents comunitats d’editors de Viquipèdia llancen per tal de divertir-se tot posant un granet de sorra en el seu objectiu de fer que la suma de tot el coneixement humà estiga disponible per a tothom. Si este escrit vos ha despertat la curiositat, potser encara no ho sabeu, però sou una de les ànimes inquietes que encaixaria bé en els projectes Wikimedia. Jo tampoc no ho sabia, i ja porte 14 anys compartint coneixement.

Francesc Fort – Metaorganitzador Wikimedia a València. @TaronjaSatsuma

Imatges : https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wikicamps

Deja un comentario