#Biblioteques obertes. #Biblioteques aptes per a tots els públics

El Dia de la Biblioteca es celebra cada 24 d’octubre des de l’any 1997. Aquest dia va nàixer per iniciativa de l’Associació Espanyola d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil amb el patrocini del Ministeri de Cultura i Esport en record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, incendiada en 1992 durant el conflicte balcànic, amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la importància de la lectura i com a homenatge i reconeixement a la labor de les bibliotecàries i bibliotecaris. 

Hui parlem de biblioteques que van més enllà d’espais silenciosos de llibres, més si cap des de l’arribada del format electrònic. Ja no es contempla el model tradicional bibliotecari, centrant-se ara més en les persones que en els llibres. Les biblioteques són hui dia espais de socialització, espais que es denominen en l’àmbit bibliotecari com a tercer espai, és a dir, aqueix espai que no és ni casa ni el centre escolar o de treball. Un espai per a llegir o per a estudiar, o per al desenvolupament de programes d’oci educatiu, espais oberts que s’estenen més enllà de les parets de la biblioteca. 

El Ministeri de Cultura incorpora enguany a la celebració del Dia de les Biblioteques el lema #BiblioTEcuida, destacant el paper de les biblioteques de diferent tipologia com a espais lliures i oberts que, a través dels seus diversos serveis i recursos, cuida als usuaris preocupant-se per atendre les necessitats dels seus usuaris. Biblioteques obertes a tota la ciutadania i pilar fonamental al servei de les comunitats a les quals pertanyen.

Les biblioteques atenen i cuiden als ciutadans d’una forma multidimensional, però és sens dubte la promoció de la lectura és la primera i més important d’aquestes dimensions. Una lectura que acompanya, que entreté i que enriqueix. Una lectura que té un impacte directe tant en l’estimulació cognitiva com en el benestar i la salut mental.

Les biblioteques també exerceixen la seua labor de cures en espais com a hospitals o centres penitenciaris. Les activitats de biblioterapia dutes a terme per biblioteques estan ajudant a millorar la salut de les persones que participen en elles. En el medi rural, els bibliobusos acosten la cultura als seus habitants i les biblioteques són un nucli a partir del qual les comunitats rurals s’enforteixen i creen arrelament, cuidant per tant aqueixes poblacions.

A més, les biblioteques cuiden tant l’accés a la informació com la seua veracitat, exercint un paper enfront de les faules i la desinformació. Per això són un suport necessari per a la formació, l’aprenentatge i la investigació. També són una ajuda imprescindible per a professors, estudiants i investigadors, assistint a la comunitat educativa i contribuint al foment de la investigació científica. Finalment, les biblioteques també cuiden i protegeixen el nostre patrimoni documental perquè puguem llegar-ho a les generacions futures.

Deja un comentario