Fer voluntariat no és treballar gratis: obrim fil

A través del voluntariat pots passar de ser la persona que renega de tot i no fa res a la que renega de tot al mateix temps que actua per a canviar el món

Molta gent entén que ser una persona voluntària significa treballar gratis. Fins i tot, hem arribat a escoltar que «ens exploten laboralment». Resulta incomprensible per a algú que mai ha estat implicada en el món associatiu que dediques de manera desinteressada el teu temps a fer una determinada tasca sense rebre cap compensació econòmica o material.

Per descomptat, hem explicat una i mil vegades tot allò que ens aporta el nostre voluntariat: la satisfacció d’ajudar a qui ho necessita o la sensació de saber-te part d’un grup. També l’aprenentatge, l’experiència i els records. I com no, el que més ens reconforta a nosaltres, l’amistat i l’estima de totes les companyes i companys que et vas trobant pel camí.

Hi ha raons clares i evidents de per què som voluntàries. Acabem de nomenar-ne algunes i hi ha més, però pareix que mai són suficients per a explicar perquè fem el que fem. Així que hem pensat que, en lloc de vendre novament la nostra pel·lícula, millor et contem per què no ser una persona voluntària és el que realment no té molt de sentit.

Ser voluntària implica sempre sumar-te a un projecte col·lectiu, unir forces amb gent a la qual li motiva el mateix que a tu. En canvi, tancar aquesta porta et deixa atrapat en la impotència de la individualitat. Tal vegada, una persona amb un xicotet acte quotidià no aconseguisca un gran canvi, però si ajuntem moltes xicotetes accions individuals, tenim la possibilitat de generar un impacte real, amb conseqüències. Perquè el voluntariat és acumulatiu.

D’altra banda, què fa una persona que no creu en el poder transformador del voluntariat davant d’una realitat que no li agrada? Donar la tabarra a les seues amistats, queixar-se en els dinars familiars i posar tweets de protesta. El voluntariat, en canvi, et permet aportar el teu granet de sorra, et permet passar a l’acció i marcar la diferència. A través del voluntariat pots passar de ser la persona que renega de tot i no fa res a la persona que renega de tot al mateix temps que actua per a canviar el món.

Així, en el Dia Internacional del Voluntariat, t’animem que t’alliberes de la presó de la desesperança, la impotència i la frustració, observes amb mirada crítica el teu entorn per a detectar què vols canviar i que et sumes a treballar gratis. O com a nosaltres ens agrada dir-li: voluntariat. Nosaltres continuem endavant de tota manera, però amb tu al nostre costat de segur que és molt més divertit. Pots veure tot el que fem des del Consell Valencià de la Joventut i les nostres entitats ací.

Irene Peris, vicepresidenta del Consell Valencià de la Joventut
IG @irene96_
TW @Irene__Peris

Sonia Gil, cap d’Acció Social del Consell Valencià de la Joventut
IG @soniagilsempere
TW @Superflua27

Consell Valencià de la Joventut
info@conselljoventut.org
www.conselljoventut.org
@conselljove

Deja un comentario