Treballem per a la Joventut, amb la joventut

El repte de les persones adolescents i joves de hui és créixer i desenvolupar-se en un món plural, sostenible, divers i de tots ells, on puguen aprendre, divertir-se, equivocar-se, perseguir els seus somnis… i en definitiva créixer com a persones amb valors i grans competències. Com a professionals de l’àmbit de la joventut, hem de promoure les seues possibilitats d’emancipació, que passen per ocupacions de qualitat i habitatges assequibles. Fonamental és també la informació que els arriba a la joventut perquè puguen prendre decisions amb coneixement. Informació de qualitat i contrastada, on els serveis d’informació juvenil de cada municipi tenen un paper rellevant.

Perquè tot això siga possible, hem de traçar un nou Pla estratègic de joventut per a la Comunitat Valenciana, comptant amb l’opinió de totes les persones que tinguen alguna cosa a aportar, però sobretot d’ells i d’elles, «els amos» del present, adolescents i joves als quals hem d’escoltar, amb els quals hem de compartir, als quals tenim la responsabilitat d’acompanyar en tots aquells moments en els quals ens necessiten.

No podem treballar per a les persones joves sense els i les joves: tenen molt a dir, tot de dir! La joventut valenciana sap el que vol, necessita ser escoltada i nosaltres necessitem escoltar-la per a plantejar mesures que s’ajusten a les seues necessitats reals.

La Generalitat Valenciana, la resta d’administracions públiques i tots els agents implicats (societat civil organitzada, sector privat, famílies o institucions de l’educació formal i no formal) hem d’activar els recursos i elements disponibles perquè les i els joves puguen créixer com a persones, com ara, tota una xarxa d’albergs juvenils o la mateixa xarxa de centres juvenils, una Xarxa Jove que continuarà expandint-se amb l’objectiu de treballar directament, des de l’àmbit municipal, amb els joves, escoltar-los, acompanyar-los i donar-los les eines perquè ells mateixos aprenguen fent.

«Hem de saber que les persones joves no sols són el futur, sinó també el present, este és l’entorn en el qual viuen, per la qual cosa hem d’entendre-ho per a poder caminar al costat d’elles i dur a terme polítiques que els beneficien».

Apostarem per potenciar el programa Jove Oportunitat (JOOP), un llorejat programa que fixa el seu propòsit sobre aquells que han abandonat de manera prematura la seua educació, aconseguint un gran percentatge d’èxit en la reincorporació al sistema educatiu i fins i tot la inserció laboral, arribant a més joves i a més municipis.

També reforçarem la formació dirigida a professionals de joventut, a través de la càtedra de joventut de la Universitat de València, que incidirà en les diferents tècniques d’intervenció, incloent-hi l’acompanyament socioeducatiu, de la mateixa manera que continuarem amb el programa Tema Jove amb mòduls formatius adaptats a les necessitats de les professionals de joventut de la Xarxa.

Fomentarem, en col·laboració amb el tercer sector, una oferta d’oci educatiu inclusiu, perquè totes les persones joves gaudisquen d’oportunitats en l’àmbit de l’educació no formal, que cada vegada ha de tindre més importància en el procés de formació de la joventut. I això obliga, amb urgència, a tirar avant un decret que desenvolupe per fi la llei de joventut donant respostes a les inquietuds i necessitats del sector.

Creiem que el foment de la participació de les persones joves ha de ser una línia d’actuació fonamental de l’IVAJ. Les associacions juvenils són escoles de ciutadania en les quals les persones joves adquireixen valors de solidaritat, compromís i democràcia, i consegüentment han de tindre el suport de les administracions públiques. En concret, el voluntariat és una activitat que reuneix en si mateixa totes les virtuts de la participació: a través d’ell, les persones joves poden contribuir a la comunitat al mateix temps que es realitzen en el personal. Per això, ens comprometem a implicar-nos per a plasmar les necessitats de la joventut en la nova llei autonòmica de voluntariat que està tramitant la Vicepresidència segona i Conselleria de serveis socials, igualtat i habitatge.

Per tot el que ens queda per fer, assumisc la direcció de l’IVAJ amb una il·lusió enorme, conscient dels reptes que té al davant la joventut valenciana. Des de la responsabilitat que imposa esta posició, em compromet a treballar en estreta col·laboració amb tots els agents implicats perquè la Generalitat impulse polítiques públiques concordes amb les necessitats de les persones joves.

Vicent Ripoll
Director General de l’IVAJ

Deja un comentario